Anouchka van Miltenburg legt haar functie als Kamervoorzitter per direct neer als gevolg van haar rol in de Teeven-deal.

 

Dat meldt de VVD-politica zaterdagmiddag in een korte verklaring.

"De harde woorden van de commissie-Oosting en de voortgaande discussie rond mijn persoon doen het ambt van voorzitter te veel geweld aan", zegt Van Miltenburg.

De commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de Teeven-deal, stelt in haar rapport dat zij de inhoud van een anonieme brief had moeten delen. "Minstens onhandig", betitelde commissie-voorzitter Marten Oosting haar optreden woensdag.

Zorgvuldig

Van Miltenburg vindt dat zij wel zorgvuldig heeft gehandeld, maar wil de functie van voorzitter "niet langer belasten met deze discussie over mijzelf." 

Naast de kritiek over haar optreden van de laatste dagen, is er de afgelopen jaren in de Kamer al vaker ergernis ontstaan op haar manier van handelen als Kamervoorzitter. "De afgelopen drie jaar waren niet altijd gemakkelijk, maar ik kijk met een voldaan gevoel terug op die bijzondere jaren", zegt Van Miltenburg daar nu zelf over.

Van Miltenburg zou dinsdag gehoord worden door leden van de vaste Kamercommissie Veiligheid en Justitie.

Video: Van Miltenburg treedt af als Kamervoorzitter

Kamervoorzitter van Miltenburg treedt af
Kamervoorzitter van Miltenburg treedt af

Respect

Kamerleden hebben respect voor haar aftreden. "Het siert haar dat zij het ambt van voorzitter niet wil belasten met de gevolgen van de conclusies die de commissie Oosting trekt in haar rapport", zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Hij verwelkomt haar graag terug in de fractie.

Vanuit de oppositiepartijen klinkt nog steeds kritiek. "Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onjuist informeren van de Kamer door het kabinet", aldus Sybrand Buma van het CDA.

D66-leider Alexander Pechtold vindt het pijnlijk dat Van Miltenburg haar optreden nog steeds zorgvuldig noemt.

Anonieme brief

De zaak kwam aan het rollen toen op 10 november 2014 een anonieme brief zou zijn gestuurd van een klokkenluider gericht aan Kamervoorzitter Van Miltenburg. Daarin stonden veel details over de Teeven-deal die de Kamer graag wilde weten. De brief is volgens de commissie-Oosting niet ingezien door de Kamervoorzitter, ook is onduidelijk of die brief überhaupt is aangekomen.

Dat komt omdat anonieme brieven die binnenkomen volgens de standaard procedure door de versnipperaar gaan nadat die door medewerkers worden gescand op de inhoud. De Kamer reageerde daar al eerder verbolgen over waarna de procedure is aangepast.

In mei van dit jaar brengt een journalist van Nieuwsuur diezelfde brief onder ogen bij Van Miltenburg. Aan het einde van het gesprek lijkt Van Miltenburg gerustgesteld. "Een storm in een glas water", stuurt ze aan een medewerker, maar onderneemt verder geen actie om de inhoud van de brief met de Kamer of de commissie-Oosting te delen.

Uiteindelijk krijgt de commissie de brief op een andere manier in handen en publiceert die in het woensdag gepubliceerde rapport.