Premier Mark Rutte heeft voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, gedurende de bonnetjesaffaire niet gevraagd naar de exacte bedragen van de deal, omdat hij het "niet kies" vond om Teeven aan te spreken op zijn vorige functie als officier van justitie.

Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte: "Ik heb altijd gevonden dat dit een zaak betreft die Fred Teeven in zijn functioneren als officier van justitie raakt." De premier vond het ongepast om daar allerlei vragen over te stellen. 

Na de presentatie van het rapport over de Teeven-deal, leven er nog veel vragen over waarom de premier zelf niet eerder van de details van de schikking afwist.

Politiek gevoelig

Ondanks dat de hoogte van de schikking met drugscrimineel Cees H. politiek steeds gevoeliger kwam te liggen en uiteindelijk leidde tot het opstappen van Ivo Opstelten en Teeven als respectievelijk minister en staatssecretaris van Justitie, heeft de premier zelf niet gevraagd hoeveel geld er naar H. is overgemaakt.

"Ik heb niet naar bedragen gevraagd", aldus Rutte. Hij zei pas op de dag van het opstappen van het VVD-duo op de hoogte gesteld te zijn.

Bekijk de uitspraak van Rutte:

Rutte vindt niet dat hij fout zat bij Teeven-deal
Rutte vindt niet dat hij fout zat bij Teeven-deal

Actief

Volgens de premier was er ook geen aanleiding om zich actiever met de zaak te bemoeien. Hij schatte de kwestie in als een zaak van het ministerie van Justitie. "Ik ben minister van Algemene Zaken, geen minister van Alle Zaken."

Bovendien handelde Opstelten na de uitzending van Nieuwsuur - waarin werd onthuld dat met de deal geen 1,2 miljoen maar 4,7 miljoen gulden was gemoeid - door een onderzoekscommissie onder leiding van oud-procureur-generaal Henk van Brummen in te stellen die de zaak nogmaals onder de loep ging nemen. 

Maar volgens de de commissie-Oosting rammelde er van alles aan dat onderzoek. Zo mocht de onderzoeker zelf niet spreken met Teeven. In plaats daarvan ging een topambtenaar met Teeven in gesprek, maar het verslag van dat gesprek verdween in een kluis. Teeven zei in dat gesprek zich te herinneren dat het ging om een bedrag van 4,8 miljoen gulden.

'Kattebelletje'

Tijdens het Kamerdebat over het aftreden van het justitieduo noemde Rutte dat verslag een persoonlijke aantekening van een ambtenaar die hij daarom niet met de Kamer kon delen. Maar volgens Oosting was dat niet het geval. Hij had het passend gevonden als Rutte het verslag wel met de Kamer gedeeld had.

Rutte zei het ministerie van Justitie te volgen in de waardering dat het slechts zou gaan om een "kattebelletje" en had in de pauze van het debat het verslag "wel gezien, maar niet gelezen". Hij vindt niet dat hij de Kamer hierdoor verkeerd heeft geïnformeerd en wijst erop dat de notitie vervolgens met de commissie-Oosting is gedeeld.

Wat Rutte betreft zijn wel de juiste stappen genomen en heeft hij als premier alles gedaan wat hij kon doen. "Maar het is wel: operatie geslaagd, patiënt overleden," zei Rutte.

Woensdag gaat de premier met de Kamer in de debat over de conclusies van het rapport.

H.'s advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt tegen Nieuwsuur dat H. gevaar loopt door de uitspraken die Rutte vrijdagmiddag deed over de Teeven-deal.  Volgens Kuijpers lijkt het nu of H. informatie over andere criminelen heeft doorgegeven. "Dit is levensgevaarlijk. De premier moet snel ophouden met die flauwekul, hij weet niet waar hij over praat."