PVV-leider Geert Wilders zou alsnog een aantal getuigen mogen horen in de strafzaak waar hij terechtstaat voor het discrimineren van Marokkanen.

Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag. Een woordvoerder van de rechtbank van Den Haag bevestigt dat "een deel van de onderzoekswensen" van Wilders alsnog wordt toegewezen.

In oktober vroeg Wilders de rechtbank van Den Haag nog "om een eerlijk proces". Hij zei er onvoldoende vertrouwen in te hebben dat de zaak tegen hem eerlijk zal verlopen, omdat de rechter-commissaris de door de advocaat van Wilders gevraagde onderzoeken en getuigenverhoren niet had gehonoreerd.

Wilders is hiertegen in beroep gegaan en mag van de Haagse rechtbank alsnog een aantal getuigen horen. Wie dat zullen zijn, is nog niet bekend. Wilders heeft eerder aangekondigd dat hij onder meer bewindspersonen en deskundigen wil horen.

Waarom de rechtbank nu van mening is veranderd, wordt niet bekend gemaakt. In een reactie stelt een zegsman van de rechtbank dat er geen mededelingen gedaan kunnen worden over de inhoud van de beslissing, omdat "omdat de wet voorschrijft dat het onderzoek bij de rechter-commissaris achter gesloten deuren plaatsvindt, in het belang van het onderzoek."

Minder-minder

De politicus moet terechtstaan vanwege zijn 'minder Marokkanen-uitspraak'. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van het beledigingen van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

De Nederlandse Vereniging van Rechtspraak (NVvR) verzette zich eerder tegen de suggestie dat Wilders geen eerlijk proces te wachten staat. Zijn uitspraken trekken volgens de NVvR "de onafhankelijkheid van de rechtspraak" in twijfel.

Video: "Wilt u meer of minder Marokkanen?"

Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?
Wilders: Wilt u meer of minder Marokkanen?