Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is "graag bereid" om voorafgaand aan het debat over de Teeven-deal in gesprek te gaan met de Tweede Kamer over haar rol in de bonnetjesaffaire.

Dat maakt Van Miltenburg donderdag bekend. In de brief aan de Kamer schrijft zij het zich te kunnen voorstellen dat er nog vragen leven bij de Kamerleden na de presentatie van het onderzoek naar de Teeven-deal.

Het is aan de Kamercommissie van Veiligheid en Justitie of dit schriftelijk of in een gesprek gebeurt. 

Donderdag kwamen fractievoorzitters Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) bij elkaar. Volgens Segers om af te stemmen hoe de situatie samen af te handelen. Hij pleitte er woensdagavond al voor om een parlementaire ondervraging te houden, met zo'n verhoor kun je meer de diepte in dan een hoorzitting en is een minder zwaar middel dan een enquête.

Woensdag, de dag dat de commissie-Oosting het rapport over de bonnetjesaffaire publiceerde, probeerde D66 Van Miltenburg verantwoording af te laten leggen via een hoorzitting over de commissie-Oosting. Ook SP, CDA en ChristenUnie steunen het plan. 

Maar de VVD heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat Van Miltenburg tijdens een hoorzitting vragen over haar rol moet beantwoorden.

Versnipperaar

Op 10 november 2014 zou een anonieme brief zijn gestuurd van een klokkenluider gericht aan Kamervoorzitter Van Miltenburg. Daarin stonden veel details over de Teeven-deal die de Kamer graag wilde weten. De brief is volgens de commissie niet ingezien door de Kamervoorzitter, ook is onduidelijk of die brief ook echt is aangekomen.

Later zegt Van Miltenburg dat anonieme brieven die binnenkomen volgens de standaard procedure door de versnipperaar gaan nadat die door medewerkers worden gescand op de inhoud. 

In mei van dit jaar brengt een journalist van Nieuwsuur diezelfde brief onder ogen bij Van Miltenburg. Aan het einde van het gesprek lijkt Van Miltenburg gerustgesteld. "Een storm in een glas water", stuurt ze aan een medewerker.

Melding

Ze maakte vervolgens geen melding van de brief tegen de commissie die de Teeven-deal onderzocht. "Onhandig'', zei commissievoorzitter Marten Oosting daar woensdag over. Ook een anonieme brief moet je serieus nemen, aldus Oosting. 

De commissie-Oosting schreef dat deze deal op geen enkele manier door de beugel kon. Teeven en Ivo Opstelten, oud-minister van Veiligheid en Justitie, traden in maart van dit jaar af vanwege de affaire.