Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) neemt de aanbevelingen van de commissie-Oosting over de Teeven-deal over. 

Dat schrijft Van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer in een reactie op het woensdag gepubliceerde rapport over de Teeven-deal met drugscrimineel Cees H.. De bewindsman betreurt "in hoge mate" dat hier zo veel is misgegaan.

De zogenoemde bonnetjesaffaire leidde in maart dit jaar tot het opstappen van Fred Teeven en Ivo Opstelten als respectievelijk staatssecretaris en minister van Justitie en Veiligheid.

"Het aftreden van de minister en van de staatssecretaris heeft vanzelfsprekend een grote impact gehad op mijn ministerie", schrijft Van der Steur. Hij heeft bij zijn aantreden een onderzoek ingesteld waarin wordt gewerkt aan een versteviging van de interne afstemming en coördinatie binnen zijn ministerie.

"Het rapport van de commissie en de lessen die daaruit kunnen worden getrokken, zijn daarbij van groot belang", aldus Van der Steur.

De commissie oordeelde dat Teeven de deal die hij sloot als officier van justitie met drugscrimineel Cees H. aan alle kanten rammelde en niet gesloten had mogen worden.   

Aanbevelingen

Er wordt onder andere aanbevolen dat er duidelijke richtlijnen moeten komen wanneer schikken aan de orde is. Ook moeten alle stappen zorgvuldig worden gedocumenteerd en gearchiveerd zodat achteraf gemakkelijk verantwoording is af te leggen.

Als dan een besluit tot ontneming, zoals in het geval van Cees H., naar buiten komt door de uitspraak van een rechter, is die verantwoording door het OM eenvoudiger af te leggen.

Ook wijst de commissie op de politieke gevoeligheid die bij dit soort zaken komen kijken. Alle betrokkenen moeten zich daarvan bewust zijn. Daarom adviseert de commissie om bij zaken die in de politiek en in de media onder een vergrootglas liggen een onafhankelijk onderzoek in te stellen.

Verder concludeerde de Erfgoedinspectie dat het archief over de zaak Cees H. niet op orde was. De dossiervorming, toegankelijkheid en selectie moeten beter moeten, aldus de Erfgoedinspectie. Ook dit punt neemt Van der Steur over.

Video: Van der Steur neemt aanbevelingen over

Van der Steur neemt aanbevelingen Oosting over
Van der Steur neemt aanbevelingen Oosting over

Kamerlid

Van der Steur wilde niet nader ingaan op die rol die hij als Kamerlid heeft gespeeld bij de opstelling van het persbericht dat werd verstuurd na de Nieuwsuur-uitzending. In het persbericht werd geen melding gemaakt van het juiste bedrag van de schikking.

Van der Steur vindt dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij toenmalig minister Opstelten lag. Dat hij op het ministerie aanwezig was en aanwijzingen heeft gegeven bij het opstellen van het persbericht vindt hij niet gek. “Kamerleden en bewindslieden hebben veelvuldig contact met elkaar", zei Van der Steur.