De fracties van VVD en PvdA stemmen in met de optie waarbij het Binnenhof voor vijf jaar dicht gaat voor een grondige renovatie.

Dat zeggen VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé en PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert dinsdag tegen NU.nl.

Eerder had minister Stef Blok (Rijksdienst) al een voorkeur uitgesproken voor deze optie. Een andere optie waarbij het Binnenhof open zou kunnen blijven, zou meer tijd kosten en duurder zijn.

De regeringsfracties hebben hun definitieve keuze gemaakt na een hoorzitting met experts in de Kamer vorige week.

"De experts bevestigen de keuze van de minister. Zij kenschetsten deze optie als realistisch", aldus Wolbert. De Caluwé: "Er was maar één aannemer die stelde het met minder kosten te kunnen, maar dat leek vooral een sollicitatie naar een mooie opdracht."

Arbeidsgehandicapten

Wolbert wil dat bij de aanbesteding van de verbouwing wordt rekening gehouden met banen voor arbeidsgehandicapten. Vijf procent van de medewerkers zou moeten bestaan uit mensen met een beperking.

Ook wil ze dat er zoveel mogelijk duurzaam wordt gebouwd en moet het nieuwe Binnenhof optimaal toegankelijk worden voor gehandicapten.

De Caluwé vindt het juist belangrijk dat er geen bovenwettelijke eisen worden gesteld. "Er poppen ideeën op voor duurzaamheidseisen. Daar ben ik mordicus tegen. We moeten sober omgaan met belastinggeld", aldus de VVD'er.

Donderdag debatteert de Kamer met Blok over de verbouwplannen.