Bussemaker vraagt extra aandacht voor homoseksuele asielzoeker
Berichten over pesterijen en bedreigingen aan het adres van deze mensen vindt ze zorgelijk. Ze noemt in haar brief Amsterdam en Zaanstad als voorbeelden van steden die de kwestie speciaal oppakken. Deze voorbeelden kunnen andere gemeenten volgens haar "inspireren".
Het kabinet is het er eigenlijk niet mee eens dat homoseksuele vluchtelingen die in de asielopvang te maken krijgen met geweld of bedreigingen, apart worden opgevangen.
Zowel premier Mark Rutte als vicepremier Lodewijk Asscher, die over integratie gaat, vindt aparte aanpak niet de juiste oplossing. Eerder had staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ook al duidelijk gemaakt dat hij geen aparte opvang wil voor homoseksuele asielzoekers.
Normen en waarden
Volgens een woordvoerder van Bussemaker staat ook zij op het standpunt dat iedereen zich moet houden aan de Nederlandse normen en waarden en dus moet accepteren dat LBHT'ers hun leven vormgeven zoals zij dat zelf willen.
"Ze constateert dat sommige gemeenten in geval van acute noodsituaties de slachtoffers van geweld of intimidatie tijdelijk uit een bedreigende situatie halen", aldus de zeggsman. Dat is dan volgens hem alleen tot de noodzakelijke maatregelen genomen kunnen worden "zoals het apart zetten van de boosdoeners".
Topje van de ijsberg
Amsterdam maakte vorige week bekend wel homoseksuele vluchtelingen apart op te vangen na diverse bedreigingen en andere incidenten. Het gaat om mannen uit Syrië, Irak en Iran. De groep staat onder toezicht van Veilige Haven, een organisatie die homo's met een multiculturele achtergrond begeleidt.
Het COC stelde te vrezen dat dit het "topje van de ijsberg" is. Veel homoseksuele asielzoekers durven namelijk geen klacht in te dienen of weten niet hoe het moet. De organisatie is blij met de brief van Bussemaker.
In 60 seconden: De asielprocedure van asielzoekers

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
Animatie door in60seconds