De Verenigde Naties hebben maandag de wereldgemeenschap om 18,5 miljard euro gevraagd om volgend jaar de ergste nood van 87,6 miljoen mensen in 37 landen te lenigen. 

Het lijkt een hoop geld voor humanitaire hulp, zegt de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, Antonio Guterres, maar het is een schijntje in vergelijking met militaire uitgaven in de wereld en de noodkredieten die tijdens de recente economische crises zijn verstrekt.

De aanvraag is gebaseerd op 27 crises waaronder die in Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Libië, Mali, Zuid-Soedan, Soedan, Syrië, Oekraïne, Jemen en in de Palestijnse gebieden.

De VN heeft nooit eerder zo'n hoog streefbedrag voor humanitaire hulp genoemd. "Het lijden in de wereld heeft een ongekende omvang aangenomen", stelt Stephen O'Brien, secretarisgeneraal humanitaire zaken en coördinator noodhulp van de VN.

125 miljoen

Op dit moment zouden 125 miljoen mensen wereldwijd humanitaire hulp nodig hebben, dat is vijf keer zo veel als een tien jaar geleden.

Vooral landen als Syrië, Irak, Zuid-Soedan en Jemen hebben in 2016 naar verwachting veel hulp nodig vanwege aanhoudende onrust. De stroom vluchtelingen die voortkomt uit de crisis in deze landen vraagt om extra veel ondersteuning.

Wereldwijd zijn er sinds dit jaar zeker 60 miljoen mensen op de vlucht.