Trainen, bewapenen en adviseren van troepen die vechten tegen Islamitische Staat (IS) kan nog veel intensiever.

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in het radioprgramma Kamerbreed.

HIj wees erop dat het verzoek van de Amerikanen om de strijd tegen IS te intensiveren meer inhoudt dan bombarderen van IS-doelen in Syrië. Nu is de steun aan tegenstanders van IS zoals de Koerden nog maar mondjesmaat.

Samsom blijft erbij dat luchtaanvallen in Syrië nu niet aan de orde zijn. De PvdA zegt al langer niet principieel tegen bombarderen te zijn, maar vindt dat er dan wel een politieke strategie voor dat land moet liggen. 

Geen plan

"Bombarderen draagt niet bij aan een oplossing van het conflict, zolang er geen plan voor Syrië is", zei Samsom.

Coalitiepartner VVD is wel voor luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië. Het kabinet wil de tijd nemen om hier een besluit over te nemen, bleek vrijdag na de ministerraad.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat een besluit van het kabinet over een Nederlandse militaire inzet tegen IS in Syrië nog even op zich laat wachten.

Verzoek VS

De Amerikanen hebben deze week een schriftelijk verzoek gedaan aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS "te intensiveren". Volgens Koenders moet eerst gekeken worden of Nederland een toegevoegde waarde zou zijn. 

Bombarderen is niet het enige middel tegen IS, zei hij. Andere middelen zijn het "afknijpen van olieinkomsten en financiën". Koenders stelde verder dat Nederland al veel doet in de strijd tegen IS, bijvoorbeeld in Irak en de Sahel. "We zijn al een grote speler."

Eerder bogen de parlementen in onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zich al over de mogelijke uitbreiding van militaire inzet in Syrië.