Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar het handelen van oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) bij de verstrekking van de bouwvergunning aan de omstreden Limburgse projectontwikkelaar Piet van Pol.

Dat laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten aan NU.nl. Volgens het OM zijn er "onvoldoende aanknopingspunten voor de verdenking van een strafbaar feit".

In februari van dit jaar deed het Limburgse bedrijf Taurus aangifte tegen Verheijen. In de aangifte beschuldigt het bedrijf het oud-Kamerlid van corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo.

Verheijen zou Taurus hebben tegengewerkt bij het bouwen van een bioscoopcomplex in Venlo. De VVD'er zou ervoor hebben gezorgd dat Van Pol de megaopdracht kreeg toegewezen in ruil voor verkiezingsgiften van de projectontwikkelaar.

Campagnegeld

Eind vorig jaar onthulde Elsevier al dat Verheijen in zijn tijd als wethouder in Venlo duizenden euro's campagnegeld zou hebben ontvangen van de omstreden projectontwikkelaar.

Volgens het Limburgse nieuwsmedium L1 was het ook Verheijen die Van Pol benaderde voor het project. Voorheen hield de gemeente Venlo vol dat er geen partijen waren die de grond wilden exploiteren en dat Van Pol zelf met het voorstel was gekomen. Dat blijkt niet zo te zijn, aldus L1.

Van Pol wordt bovendien vervolgd voor zijn betrokkenheid in de zaak rond de van corruptie verdachte Roermondse VVD-politicus Jos van Rey.

'Niet verrassend'

Nu de Rijksrecherche het oriënterend onderzoek heeft afgerond, concludeert het OM dat er geen aanleiding is om om verder onderzoek in te stellen.

Verheijen stapte eind februari op nadat hij in opspraak kwam toen bleek dat hij in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Limburg onterechte declaraties zou hebben ingediend. 

De provincie Limburg stelde eerder dat er geen sprake was van onterechte declaraties, maar Verheijen erkende fouten te hebben gemaakt en beloofde de onterechte declaraties terug te betalen. Toch bleek zijn positie bleek onhoudbaar. De integriteitscommissie van de VVD concludeerde na onderzoek dat Verheijen in strijd met de partijregels had gedeclareerd waarna hij zijn Kamerlidmaatschap neerlegde. 

In oktober concludeerde de VVD-commissie nog dat Verheijen geen integriteitsregels overtreden had bij de organisatie van de Floriade in Venlo in 2012.

Verheijen laat in een reactie weten blij te zijn met het besluit. "De uitkomst is voor mij niet verrassend, maar ik blij dat er nu over alle onderdelen eindelijk duidelijkheid is. Er kan nu een grote streep onder." Een terugkeer naar de Tweede Kamer is volgens de politicus "op dit moment nog niet aan de orde".