Geenpeil heeft de Organisatie voor Vrede en Samenwerking in Europa (OVSE) gevraagd om waarnemers naar Nederland te sturen om het referendum over Oekraïne op 6 april in de gaten te houden.

Dat heeft het samenwerkingsverband van weblog Geenstijl, het Bugercomité-EU en het Forum voor Democratie vrijdag gemeld.

Geenpeil zegt met voorbeelden te kunnen aantonen dat het referendum wordt "gesaboteerd door de regeringspartijen in Den Haag" omdat ze het initiatief afkeuren. Ook verwijst Geenpeil naar de bezuinigingen van de Nederlandse gemeenten, waardoor er minder geld beschikbaar zou zijn voor de stembusgang op 6 april.

Daarnaast citeren de initaitiefnemers premier Mark Rutte die openlijk heeft gesteld dat "dit referendum het verdrag niet gaat stoppen". Hieruit zou blijken dat Rutte de volksraadpleging niet serieus neemt.

Geenpeil is tegen de uitbreidingsdrift van de EU, die volgens hen ten koste gaat van de Nederlandse democratie. Het voorgenomen verdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie zal volgens de initiatiefnemers van het referendum miljarden euro's gaan kosten.

Daarom willen zij dat de Nederlandse burger de kans krijgt zich uit te spreken over het verdrag.