PVV-leider Geert Wilders wil dat asielzoekers grondig worden gecontroleerd voordat ze een asielzoekerscentrum kunnen verlaten.

Dat zegt hij vrijdagochtend tegenover Goedemorgen Nederland.

"We moeten asielzoekerscentra hermetisch afsluiten, tot we weten wie er in zitten", aldus Wilders. "We moeten geen drama's hebben zoals in Parijs."

Aanleiding is een asielzoeker uit Syrië die in Den Haag is aangehouden op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. 

De man verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam, waar hij tegen vluchtelingen zou hebben gezegd dat hij een strijder is van al-Qaeda en Islamitische Staat (IS).

Video: De asielprocedure in Nederland uitgelegd in 60 seconden

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie door in60seconds

CDA

Ook andere partijen reageerden geschokt op het nieuws. Volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer blijkt uit inspectierapporten dat de controle van de binnenkomers slecht is. Bovendien hebben velen geen papieren bij zich. Ze wil van de staatssecretaris weten hoe het nu met de screening van asielzoekers is gesteld.

Attje Kuiken van de PvdA vindt het ook een "ernstige zaak". Het is volgens haar goed dat de vluchtelingen tegen wie de verdachte het heeft gezegd, naar de politie zijn gestapt.

"We moeten nu onderzoek afwachten maar willen wel weten of de screening inmiddels goed genoeg is en of we hem anders eerder in beeld hadden kunnen krijgen."