Cultuurminister Jet Bussemaker wil nog steeds niet dat er geld bij de gemeenten wordt weggehaald om in de kunsten te stoppen. 

Haar eigen PvdA en regeringspartner VVD willen dat wel. Hun plan leverde eerder deze week al veel commotie op: minister en oppositie vonden het niet netjes ten opzichte van de gemeenten.

PvdA en VVD dienden donderdag een gewijzigd plan in. De verschuiving zou in 2017 moeten ingaan en niet al volgend jaar, want de gemeenten zijn voor 2016 al financiële afspraken aangegaan.

Bovendien hebben ze hun oorspronkelijke voorstellen, die vervat waren in zogenoemde amendementen die alles al vastleggen, omgezet in een motie, die meer openlaat. Op zich vindt de minister dat wel een vooruitgang, maar ze blijft het een slecht idee vinden om de gemeenten voor de dekking te laten opdraaien.

Gemeentefonds 

Het gaat om 13,5 miljoen euro die via het Gemeentefonds al bedoeld was voor cultuurdoeleinden. Maar volgens VVD en PvdA moet het geld anders aan kunsten worden besteed, bijvoorbeeld aan de beveiliging van geruchtmakende exposities en culturele debatten en aan onder meer podiumkunsten en festivals. Een deel moet wel weer naar de gemeenten, maar alleen voor beeldende kunst en als de gemeenten hetzelfde geld er nog eens bij leggen.

In de kunstwereld wordt gedacht dat het voorstel van PvdA en VVD meer slecht dan goed doet en belangenorganisaties hebben verzocht ervan af te zien. Politieke partijen willen nu kijken of er op een andere manier geld te vinden is.