Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil de zogenoemde kiloknaller niet bij wet verbieden, zoals de PvdA een dag eerder bepleitte.

Dat zegt Van Dam donderdag tijdens het begrotingsdebat van Economische Zaken over landbouw en natuur in de Tweede Kamer. "De sector moet zijn verantwoordelijkheid nemen, dat levert meer resultaat op", stelt de bewindsman.

Ook de consument moet zich er van bewust zijn wanneer zij kiloknallers, veel vlees voor weinig geld, in hun winkelmandje stoppen. Van Dam wil liever samenwerken met de gehele voedselketen. "Samen maak je stapjes. Dat gaat langzaam, maar je komt wel verder."

Hij vindt dat er in veel supermarkten al veel zaken zijn veranderd. Hij hoopt dat die ontwikkeling doorzet. Een verbod garandeert ook niet dat het geld dat voor vlees moet worden betaald ervoor zorgt dat de boer het breder krijgt en het welzijn van zijn dieren ook echt verbetert, aldus de PvdA-bewindsman.

Van Dam gruwt wel van de aanbiedingen van vlees waarmee mensen naar de supermarkten worden gelokt. ''Vlees is geen zak chips en geen fles cola. Vlees komt van een dier en daar stunt je niet mee.''

Oproep

Woensdag riep PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers het kabinet op met dwingende maatregelen te komen voor supermarkten om de verkoop van vlees voor stuntprijzen tegen te gaan. 

Het is de politiek al langer een doorn in het oog dat vlees voor stuntprijzen wordt verkocht. Begin dit jaar meldde de stichting Wakker Dier dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer toenam. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma wilde dit uitbannen en stuurde aan op overleg met de supermarkten.