Het kabinet zal opnieuw overwegen om alsnog deel te nemen in de militaire strijd tegen IS in Syrië, nadat de Verenigde Staten woensdag een officieel verzoek hebben ingediend om de Nederlandse straaljagers ook bommen boven Syrië te laten droppen.

Dat maakte minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdagavond bekend tijdens het Kamerdebat over de strijd tegen IS.

De Amerikanen hebben meerdere malen de hoop uitgesproken dat Nederland zich ook in de strijd tegen IS zal mengen, maar van een officieel verzoek is tot woensdagavond geen sprake geweest. 

Dat officiële verzoek ligt er nu wel en dat betekent dat er sprake is van "een nieuw weegmoment" bij het kabinet, zei Koenders. Na de aanslagen in Parijs deden de Fransen ook al een verzoek om de strijd te intensiveren.

Volgens de minister zal het kabinet een eigenstandig besluit nemen dat erop gericht is om IS effectief te bestrijden. Daarbij zal het kabinet zich de vraag moeten stellen wat de toegevoegde waarde zal zijn van de inzet van Nederlandse straaljagers in het Syrische luchtruim. Nu vliegen de Nederlandse F16's in coalitieverband alleen boven Irak.

Koenders wees de Kamer op de inspanningen die Nederland al levert in de strijd tegen IS. "Ik ken geen ander klein land dat zo actief is als Nederland", zei de bewindsman. Nederland zal zich moeten afvragen of het verstandig is om "er een schepje bovenop te doen", aldus Koenders.

Video: Wie zijn IS-strijders uitgelegd in 60 seconden

Animatie door in60seconds

Politieke strategie

Het kabinet heeft het besluit over militaire deelname in de strijd in Syrië tot nu toe gekoppeld aan een politieke oplossing voor het land. Koenders heeft gesteld dat de strijdende partijen het eerst eens moeten worden over de politieke toekomst van Syrië.

Nu de strijdende partijen in Wenen met elkaar om tafel zitten, is er volgens Koenders meer perspectief op een politieke oplossing. Woensdag besloten de Britten de strijd tegen IS uit te breiden nadat ook Frankrijk en Duitsland dat de afgelopen weken deden. 

In de Tweede Kamer klinkt al langer de roep om ook in Syrië te bombarderen. Een meerderheid van de Kamer wijst erop dat IS zich niet houdt aan de landsgrenzen tussen Syrië en Irak en wil dat er ook in Syrië wordt gebombardeerd. 

De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, bevestigde eerder op de dag dat de strijd tegen IS gevoerd wordt in Syrië en Irak. Maar ook de generaal stelde dat ook dat van belang is dat er eerst een politieke oplossing voor de toekomst van Syrië moet komen voordat er effectief militair kan worden ingegrepen.