Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil zich niet mengen in de discussie of hij voor zijn beleid een onvoldoende moet krijgen.

Dat zegt Asscher woensdagavond in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van zijn ministerie.

"Ik heb geen behoefte om een discussie over cijfers en rankings aan te gaan. Ik sta hier voor de inhoud", zegt Asscher.

In aanloop naar het debat haalde VVD-kamerlid Anne Mulder hard uit naar de PvdA-bewindsman. Hij noemde Asschers beleid om de werkloosheid te bestrijden maandag in De Telegraaf "gewoon onvoldoende."

Volgens Asscher heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een privé-gesprek de opmerking van zijn partijgenoot genuanceerd. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wilde weten of deze lezing klopt.

Maar Asscher ging er niet op in. "Ik wil mij verre houden van die discussie. Het past niet als ik daar aan mee ga doen."

Banenplannen

Mulder uitte tijdens het debat nogmaals zijn kritiek op de aanpak van de werkloosheid. De Nederlandse economie trekt weer aan, maar de werkloosheid blijft met 600.000 werkzoekenden hoog.

Het banenplan van Asscher noemt Mulder daarom "mager". De doelstelling om mensen (weer) aan het werk te krijgen wordt niet gehaald en er lijkt weinig animo bij bedrijven voor de subsidie. Van de 600 miljoen euro ligt er nog 150 miljoen op de plank.

"De les moet zijn: pomp het gewoon in belastingverlaging. Dat geeft extra banen", zegt Mulder. Als coalitiepartij heeft de VVD ingestemd met de sectorplannen, zoals ze officieel heten. Asscher riep Mulder dan ook op hier trots op te zijn, maar erkende dat de uitvoering effectiever en slimmer kan.

Met de 76 sectorplannen zijn volgens het ministerie bijna 150.000 mensen geholpen met omscholing en ondersteuning in het zoeken en vinden van werk. Ook hebben in totaal 19.000 mensen werk gevonden, daar zitten 17.000 leerwerkplekken bij.

Luisteren

Aan het einde van het debat werd Mulder nogmaals gevraagd of hij Asscher uiteindelijk een voldoende voor zijn beleid kan geven, maar daar wilde de VVD'er niet aan. "Er is goed naar ons geluisterd. De minister gaat aan de slag", zei Mulder.

Zijn antwoord kon rekenen op hoongelach vanuit de oppositiebanken. Van Weyenberg denkt dat Mulder "onder curatele" is gezet door de partijtop en zodoende zijn kritische toon moest matigen.

CDA-plan

Richting Pieter Heerma van het CDA zei Asscher toe zijn plan om de Ziektewet te hervormen, laat onderzoeken door de Sociaal Economische Raad (SER). Het CDA had hier dinsdag om gevraagd.

Het CDA wil een verplichte verzekering voor alle werknemers, inclusief freelancers en zzp'ers, introduceren waarmee loondoorbetaling bij ziekte voor maximaal twee jaar wordt geregeld.

Nu betalen werkgevers twee jaar lang het loon door. Dat leidt tot hoge kosten en weerhoudt bedrijven ervan mensen in vaste dienst te nemen, redeneren de werkgevers. In het CDA-plan hoeven werkgevers nog maar acht weken loon door te betalen.

Flexwerkers

Asscher belooft een verkenner aan te stellen om de problemen rond de nieuwe Wet Werk en Zekerheid (WWZ) te onderzoeken. Dat deed hij op aandringen van met name regeringspartij VVD en oppositiepartijen CDA en D66.

De Wet moet de flexwerkers sneller aan een vast dienstverband helpen, maar de regels lijken met name te strikt voor sectoren waar veel met seizoenswerkers wordt gewerkt, zoals de tuinbouw en de recreatiesector. Werkgevers zouden dan werknemers in vaste dienst moeten nemen terwijl die feitelijk maar een paar maanden per jaar voor een bedrijf actief zijn.