Een Europese deal over de registratie en de uitwisseling van gegevens van vliegtuigpassagiers tussen de EU-landen onderling is zeer nabij. Bronnen melden dat er geen verplichte uitwisseling van informatie komt.

De onderhandelaars van het Europees Parlement, de EU-lidstaten en de Europese Commissie zouden woensdag nog de puntjes op de i zetten alvorens de deal te beklinken, melden bronnen in Brussel.

In de geplande overeenkomst zou geen verplichte uitwisseling van informatie opgenomen zijn. Zoals nu ook het geval is wordt dit aan aan de lidstaten overgelaten. De uitwisseling van gegevens gaat gelden voor vluchten van en naar Europa, maar ook voor vluchten tussen Europese landen.

Gegevens worden niet langer dan vijf jaar bewaard. Na een aantal maanden wordt informatie ge-depersonaliseerd. Hierover is echter nog geen overeenstemming. De EU-landen willen dat de gegevens negen maanden herkenbaar zijn, terwijl het EU-parlement wil dat de gegevens na zes maanden geanonimiseerd worden.

Heet hangijzer

Het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR), waarbij gegevens worden uitgewisseld die een persoon aan de luchtvaartmaatschappij levert, is een heet hangijzer.

De EU-landen willen het instrument inzetten in de strijd tegen terrorisme en zware, grensoverschrijdende criminaliteit, maar het EU-parlement had grote zorgen over de privacy van burgers. Die zouden niet goed beschermd zijn in de voorstellen van de Europese Commissie.

'Teleurgesteld' 

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld geeft aan zeer teleurgesteld te zijn in de onderhandelingen."Deze deal kent alleen maar verliezers. De Europese burger levert op elk vlak in; op vrijheid en rechten zonder daar veiligheid voor terug te krijgen", aldus In 't Veld.