Anders dan de Hongaarse premier Viktor Orban eerder op de dag suggereerde, maakt de herverdeling van een half miljoen Syrische vluchtelingen uit Turkije geen deel uit van de vluchtelingenovereenkomst die de EU en Turkije zondag sloten.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) woensdag in een asieldebat de Tweede Kamer.

"Er zijn geen aantallen afgesproken met Turkije", aldus Dijkhoff. 

Orban zei eerder op de dag dat Turkije en de EU als onderdeel van het migratiepact achter de schermen hebben afgesproken om 400.000 tot 500.000 Syrische vluchtelingen te verdelen over de Europese lidstaten.

Details

Hoewel de details van de overeenkomst nog moeten worden uitgewerkt, verzekerde Dijkhoff dat de aantallen die Orban noemt niet kloppen. Wel zullen de vluchtelingen eerlijker verdeeld worden tussen de lidstaten en Turkije. Dat betekent dat er op termijn vluchtelingen zullen worden hervestigd.

In ruil daarvoor zal Turkije de grens met Europa eerst strenger en beter moeten bewaken om ervoor te zorgen dat de vluchtelingenstroom wordt ingedamd. Daarnaast moeten de omstandigheden waarin de vluchtelingen in Turkije leven worden verbeterd. De lidstaten stellen daar 3 miljard euro voor beschikbaar.

Onderdeel van de overeenkomst is ook dat op termijn de visumplicht voor Turken wordt vervalt en dat de toetredingsgesprekken van Turkije tot de EU worden versneld.  

Video: De asielprocedure in Nederland

Animatie door in60seconds

Chantage

Oppositiepartijen in de Kamer hekelen het feit dat het akkoord enkel op hoofdlijnen bekend is. Zij willen weten wat de details zijn van de deal.  

Volgens het CDA en de PVV heeft de Europese Unie zich laten chanteren door de Turken. De Turkse regering zou de hernieuwde toetredingsgesprekken en visumliberalisatie hebben afgedwongen, terwijl er geen zekerheid is dat de asielstroom ook daadwerkelijk een halt wordt toegeroepen. Ook is er kritiek op de stand van de persvrijheid en mensenrechten in Turkije

Dijkhoff benadrukt dat het noodzakelijk om afspraken te maken met landen als Turkije om iets aan de vluchtelingenstroom te doen. Hij herhaalde dat Turkije eerst aan de criteria moet voldoen om in aanmerking te komen voor visumvrij reizen en toetreding tot de EU.

Hij herinnerde de Kamer eraan dat het een breedgedragen wens is om iets te doen aan de vluchtelingenstroom, maar dat er een aantal partijen zijn die op alle voorstellen nee blijft zeggen. "Op die manier zitten we vastgeketend, maar mogen we geen sleutel of andere gereedschappen gebruiken. We zijn geen Houdini", aldus Dijkhoff.