Turkije en de Europese Unie hebben achter de schermen afgesproken dat tussen de 400.000 en 500.000 Syrische vluchtelingen van Turkije naar landen van de EU worden overgebracht. 

Dit suggereerde woensdag de Hongaarse premier Viktor Orban in een toespraak in Boedapest.

Orban zei dat de lidstaten van de EU onder druk staan om een deel van deze vluchtelingen op te nemen, maar Hongarije wil dat niet.

Orban zei dat het plan om het lot van Turkije ten aanzien van de grote aantallen gevluchte Syriërs te verlichten, ouder is dan de Turks-Europese topconferentie van 29 november over de migratiestroom. Het plan circuleerde al op de migratietop van Europese leiders op Malta op 12 november, aldus de Hongaarse regeringsleider. Het plan is toen volgens Orban in een la verdwenen, maar hij vreest dat Turkse en Europese leiders het deze week weer boven tafel halen.

Bekijk de reactie van Orban:

Opheldering

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil zo snel mogelijk opheldering over de details van de deal. "Het is onbestaanbaar dat de Nederlandse regering een deal sluit met Turkije in EU-verband en de hoofdlijnen en de details nog steeds niet gepubliceerd zijn", zegt Omtzigt. "Hoe kan Nederland nu gebonden zijn aan een afspraak als de Tweede Kamer en de burgers die afspraken niet eens mogen kennen."

De CDA'er eist daarom dat de tekst van de overeenkomst openbaar wordt gemaakt, zodat duidelijk wordt aan welke afspraken Nederland zich gecommitteerd heeft. Hij zal later op de middag opnieuw een debat over de deal aanvragen. Eerder blokkeerden de VVD en PvdA het debat nog.

Video: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie: In60seconds.nl

Visum

De EU en Turkije maakten zondag afspraken die ervoor moeten zorgen dat de vluchtelingenstroom via Turkije naar Europa een halt wordt toegeroepen. 

De Europese lidstaten maken 3 miljard euro vrij om de omstandigheden van de vluchtelingen in Turkije te verbeteren. In ruil daarvoor moet Turkije de grens naar Europa beter bewaken.

Onderdeel van de overeenkomst is ook dat op termijn de visumplicht voor Turken vervalt en dat de toetredingsgesprekken van Turkije tot de EU worden versneld.