Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van vlees voor stuntprijzen, de zogeheten kiloknallers. Het kabinet moet daartoe dwingende maatregelen treffen, vindt de PvdA.

De coalitiepartij zal dat woensdag bepleiten tijdens het begrotingsdebat van Economische Zaken over landbouw en natuur. Het is de politiek al langer een doorn in het oog dat vlees voor stuntprijzen wordt verkocht.

Begin dit jaar meldde de stichting Wakker Dier dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer toenam. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma wilde dit uitbannen en stuurde aan op overleg met de supermarkten.

Maar volgens de PvdA levert dat overleg niks op. De supermarkten gaan gewoon door met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees en dat is onverantwoord, vindt de PvdA.

Duurzaam vlees

"Door die druk worden boeren gedwongen om hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten. Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer", aldus PvdA'er Sjoera Dikkers. "Dit is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen."

Volgens Dikkers zit de toekomst in duurzaam geproduceerd vlees. "Daar is al steeds meer vraag naar, en steeds meer mensen zien in dat dieren ook een fatsoenlijk leven verdienen."

De helft van de Europese landen heeft volgens de PvdA al een verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs.

Kiloknallers

Onzinnig plan

Het is niet zeker of er een meerderheid voor het voorstel te vinden is. De VVD laat woensdag weten er weinig voor te voelen. "Dit is een onzinnig plan en houdt mensen voor de gek. De voedselveiligheid en het dierenwelzijn is in Nederland van het hoogste niveau. Mensen iets anders voorhouden is misleidend", aldus VVD-Kamerlid Helma Lodders.

"Met dit soort voorstellen maakt de PvdA het ondernemers die al in zwaar weer verkeren het nog eens extra moeilijk."

CDA

Ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts twijfelt aan de haalbaarheid. "Hoe gaat dit gehandhaafd worden? Daarnaast is het mij niet duidelijk hoe de PvdA veehouders wil gaan belonen voor hun inspanningen."

Het CDA wil een scheidsrechter in de voedselketen die een onafhankelijk oordeel kan vellen bij geschillen. Doel is "een eerlijke boterham" voor boeren. 

Volgens de SGP ligt het probleem bij de inkoopmacht van de supermarkten. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf pleit ervoor de boer een eerlijke prijs voor zijn vlees te geven, zodat er minder ruimte voor killoknallers komt.