VVD'er Anne Mulder kwam dinsdag onder vuur te liggen in de Kamer nadat hij eerder ferme kritiek had geuit op het beleid van Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Dat bleek tijdens de behandeling over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

"Asscher is een goede minister als het gaat om wetten maken. Maar we wachten nog op resultaten", zei Mulder. 

Dat leverde Mulder flink wat hoon op in de Kamer. Hij haalde maandag in De Telegraaf nog hard uit naar de PvdA-bewindsman. "Het is gewoon onvoldoende", zei hij over Asschers beleid om de werkloosheid aan te pakken. Meerdere Kamerleden vroegen zich af wat nu de verhoudingen zijn binnen de coalitie.

Doorbijten

Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is Mulder nu een stuk milder voor Asscher. "Hij blaft in de krant, maar hij bijt niet door in de Kamer." Ook Van Weyenberg was voorafgaand aan het debat kritisch op de aanpak van de minister. De bestrijding van de werkloosheid is Asschers "grootste mislukking", aldus de D66'er.

De SGP vraagt zich af of de VVD de minister zelf of zijn beleid een onvoldoende geeft. "Op school blijf je zitten met een onvoldoende, in de politiek moet je weg", zei Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Maar Mulder wil nog geen eindrapport opstellen. "Dit is een tussenrapport", aldus Mulder.

De economie trekt aan, maar de werkloosheid blijft met meer dan 600.000 werkzoekenden nog erg hoog. Dat wordt Asscher deels aangerekend door de Tweede Kamer. Zo is de doelstelling om mensen met geld uit de sectorplannen aan het werk te krijgen bij lange na niet gehaald.