Onderwijsminister Jet Bussemaker hoopt dat mensen aangifte doen tegen de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) vanwege diens omstreden uitspraken. 

Het liefst zou ze dat zelf doen maar dat kan niet, omdat ze zelf niet een benadeelde persoon is.De minister zei dat dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De VVD voelde haar aan de tand over de rector, Ahmet Akgündüz, die in het openbaar allerlei hatelijke dingen zegt over Koerden, joden en homoseksuelen.

Bussemaker vindt dat onacceptabel en ongewenst, omdat ze strijdig zijn met de Nederlandse waarden en normen. Een rector heeft als boegbeeld wel veel academische vrijheid maar ook een grote verantwoordelijkheid, vindt ze.

De minister heeft hem en het bestuur van de IUR hier meermaals op aangesproken maar de rector gaat gewoon door. Het vertrouwen in hem is ze kwijt, liet de minister al eerder weten. Ook het bestuur laat het volgens haar afweten. En omdat de kwaliteit op de school goed is, kan de overheid ook de accreditatie niet intrekken, zei Bussemaker.

Wet

Bussemaker werkt aan een wet waarmee ze bestuurlijk kan ingrijpen in situaties als deze. Een grote Kamermeerderheid dringt daar eveneens op aan. VVD'er Pieter Duisenberg vindt dat ze moet opschieten.

Hij wees erop dat ze deze wet twee jaar geleden al aankondigde en de rector gewoon doorging met zijn uitspraken. Zo twitterde hij vorige week nog over de moord op een Turkse mensenrechtenadvocaat: wie leeft door zwaard, sterft door zwaard.

Bussemaker zal de wet nog dit jaar indienen en hoopt dat de Kamer die snel behandelt.