Het kabinet maakt zich zorgen over berichten die in de media verschijnen over aanstaande onthoofdingen in Saudi-Arabië. Het land zou op het punt staan vijftig veroordeelden te onthoofden.

Dat zei minister Jeanine Hennis (Defensie) dinsdag in het Vragenuur bij afwezigheid van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

Volgens de minister kan het bericht niet via diplomatieke kanalen bevestigd worden. Desalniettemin baart het het kabinet zorgen dat deze massale executies mogelijkerwijs zouden plaatsvinden.

De doorgaans goed ingevoerde krant Okaz, die nauwe banden heeft met het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken, schreef eerder dat de executies elk moment kunnen plaatsvinden. Volgens de Britse krant The Independent zullen de veroordeelden in verschillende steden in het land na het vrijdaggebed onthoofd worden.

'Geen verandering'

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is niet tevreden met de houding van het kabinet ten opzichte van Saudi-Arabië. "Feit is dat er niets verandert aan de relatie met Saudi-Arabië."

Hij noemt het koninkrijk de "wereldkampioen" in het uitvoeren van de doodstraf. Amnesty International luidde eerder al de noodklok over het aantal onthoofdingen door de Saudi's. Dit jaar alleen al zijn er 151 mensen onthoofd.

Sjoerdsma: "Saudi-Arabië ligt dit jaar op koers om het record van 1995, 192 onthoofdingen, te verbeteren. [...] Er wordt gezegd dat de Islamitische Staat niet bestaat, maar die bestaat wel, en die heet Saudi-Arabië". 

De D66'er neemt geen genoegen met het feit dat het kabinet bezorgdheid uitspreekt en vindt het tijd voor een signaal, bijvoorbeeld een Europees wapenembargo tegen het koninkrijk.

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil weten of de Saudische ambassadeur op het matje is geroepen en hoe vaak dat in het verleden bij andere onthoofdingen überhaupt is gebeurd.

Sjoerdsma wil weten wat er moet gebeuren voordat ook voor de minister de maat vol is. Hij verwijst naar het gebruik van verboden clustermunitie door het Saudische leger in Jemen, het blokkeren van een onafhankelijk onderzoek naar de oorlogsmisdaden in Jemen en de onthoofdingen.

'Contact belangrijk'

Volgens Hennis is het juist van belang om goed contact met de Saudi's te onderhouden, omdat dat de enige manier is om het koninkrijk op de misstanden aan te spreken. Dat gebeurt ook, zei Hennis.

Sjoerdsma heeft echter nog geen een keer een kritisch persbericht over Saudi-Arabie voorbij zien komen, zo zei hij in het vragenuur. 

Hoe vaak de ambassadeur van het koninkrijk op het matje is geroepen, kon de vervangende minister niet zeggen. De Kamer wordt daar zo spoedig mogelijk over geïnformeerd.