Volgens premier Mark Rutte is er geen sprake van een versoepeling van de visumeisen voor Turken als gevolg van het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije. 

Dat zei hij dinsdag tijdens het vragenuur.

Volgens de premier moeten de Turken eerst aan de strenge criteria, zoals beter beveiligde paspoorten, voldoen voordat de visumplicht voor Turkije vervalt.

De EU en Turkije kwamen zondag tot een akkoord dat de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar het Europese vasteland aan banden moet leggen.

Video: Kamer heeft weinig vertrouwen in deal met Erdogan

Kamer heeft weinig vertrouwen in deal met Erdogan
Kamer heeft weinig vertrouwen in deal met Erdogan

3 miljard

De Europese lidstaten maken 3 miljard euro vrij om de omstandigheden van de vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Dat betekent dat de opvangkampen worden verbeterd, maar ook dat er scholing en goede zorg aanwezig is. In ruil daarvoor moet Turkije de grens naar Europa beter bewaken Zo moet worden voorkomen dat grote aantallen vluchtelingen de oversteek maken naar Europa, via Griekenland en de Balkanlanden.

Onderdeel van de overeenkomst is ook dat op termijn de visumplicht voor Turken vervalt en dat de toetredingsgesprekken van Turkije tot de EU worden versneld.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden echter dat er geen sprake kan zijn van visumliberalisatie of hernieuwde toetredingsgesprekken met Turkije.

Persvrijheid

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wijst erop dat Turkije het niet nauw neemt met de persvrijheid en mensenrechten en daarom niet beloond mag worden met een visumliberalisatie of nieuwe toetredingsgesprekken. 

Rutte bestrijdt dat er gemarchandeerd wordt met de criteria voor toetreding tot de EU of de visumplicht. Tegelijkertijd is het nodig om met de Turken samen te werken om de vluchtelingenstroom in te dammen.

"We kunnen niet doorgaan met deze vluchtelingenstroom", zei Rutte. Turkije is nodig, stelt de premier, om die vluchtelingenstroom via Turkije aan te pakken.