Premier Mark Rutte heeft op de klimaattop in Parijs maandag gepleit voor een grotere rol voor het bedrijfsleven, consumenten, steden en maatschappelijke organisaties. 

"Klimaatbeleid kan alleen werken als het in de diepste wortels van onze samenleving en het gedrag van mensen doordringt", aldus de premier.

In de Franse hoofdstad praten 195 landen over een verdrag om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. Nederland volgt in de onderhandelingen de lijn van de EU die in 2030 in totaal 40 procent minder uitstoot van kooldioxide (CO2) wil, dat is de belangrijkste oorzaak van de stijgende temperatuur.

Naast de maatschappelijke betrokkenheid is volgens de premier belangrijk dat landen nationale doelen voor reductie van de CO2-uitstoot vaststellen.

Bindend akkoord

Rutte wil een juridisch bindend akkoord dat ook rekening houdt met de grote diversiteit van landen. "Het is belangrijk dat elk land naar vermogen bijdraagt."

Hij refereerde ook nog even kort aan de aanslagen die Parijs onlangs troffen. De top toont aan dat de lichten van de stad schitteren als nooit tevoren, aldus de premier.

Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace is sceptisch over de uitspraken van Rutte. "Zolang het energieakkoord niet wordt uitgevoerd en de kolencentrales blijven draaien, komt Rutte in Parijs niet geloofwaardig over", reageerde milieuorganisatie Greenpeace op de speech van premier Mark Rutte op de klimaattop in Parijs.

Rutte pleitte maandag voor een grotere rol voor het bedrijfsleven, consumenten, steden en maatschappelijke organisaties. "Klimaatbeleid kan alleen werken als het in de diepste wortels van onze samenleving en het gedrag van mensen doordringt", zei de minister-president. "Helaas faalt hij in eigen land om daar werk van te maken", aldus Greenpeace.

Milieudefensie

Milieudefensie is blij dat Rutte zich hard maakt voor maatschappelijk draagvlak voor klimaatbeleid maar waarschuwt dat hij zijn verantwoordelijkheid als minister-president niet moet afschuiven op de samenleving.

Rutte komt naar Parijs met een magere Nederlandse inzet van 40 procent CO2 reductie, terwijl er een Kamermeerderheid is voor een verhoging van de inzet naar 55 procent, aldus Milieudefensie . "Met het maatschappelijk draagvlak zit het wel goed, het is juist deze regering die achterloopt."