Een plan van PvdA en VVD om 13,5 miljoen euro extra in de cultuur te stoppen, heeft maandag tot gekrakeel geleid in de Kamer en een afwijzende reactie van cultuurminister Jet Bussemaker. 

Oppositiepartijen en bewindsvrouw vinden de dekking uit het Gemeentefonds eigenlijk niet zo netjes.

De coalitie wil het bedrag voor een reeks doelen, waaronder een potje 1 miljoen euro waaruit organisatoren van tentoonstellingen en culturele debatten kunnen putten voor beveiliging.

De 13,5 miljoen was via het Gemeentefonds al bedoeld voor cultuur. In de nieuwe plannen krijgen de gemeenten nog wel 6,5 miljoen, maar alleen voor beeldende kunst en ze hetzelfde bedrag nog eens bijleggen.

Bussemaker ontraadde de verschillende voorstellen (geld voor opera, festivals, topgezelschappen) uit de reeks lang niet allemaal, maar de dekking voor het geheel zelf dus wel. Alexander Pechtold van D66 sprak daarom van een 'toneelstukje'. Hij wil wel dat er onderzoek komt naar de beveiliging van dit soort evenementen en de bekostiging ervan.

De SP vindt de arbeidsomstandigheden in de kunstwereld zo beroerd, dat ze het extra geld wel wil, maar dan uit een ander potje. GroenLinks wil helemaal dat er meer geld voor cultuur komt.

De kwestie is nog eens extra ingewikkeld, omdat die ook de begroting van Binnenlandse Zaken aangaat. Bussemaker komt dinsdag met een brief namens het kabinet. Jacques Monasch (PvdA) zei na afloop de voorstellen donderdag gewoon in stemming te zullen brengen en in de Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, verder te zullen zien.