De zeven rechtbanken die met inkrimping werden bedreigd, blijven "volwaardige rechtspraaklocaties". 

Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak maandag.

In plannen die eind augustus verschenen, stond dat in Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle rechtszaken zouden worden afgehandeld. Daardoor zouden op die plekken geen dure voorzieningen als beveiliging, cellenblokken en grote zittingszalen moeten worden betaald. 

De plannen stuitten op groot verzet in de betrokken plaatsen, maar ook bij rechters, advocaten, officieren van justitie en in de politiek.

Extra geld

Volgens oppositiepartijen in de Tweede Kamer zou de sluiting van de rechtbanken ervoor zorgen dat de gang naar de rechter vergroot zou worden. Een meerderheid van de Kamer riep het kabinet daarom op de bezuiniging op de rechtbanken terug te draaien en extra geld vrij te maken om de rechtbanken open te houden. 

Het kabinet moet in het voorjaar ook genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie .

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak: "Nu de politiek onze roep om extra geld gehoord en gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we de huisvestingsparagraaf van ons toekomstplan kunnen herschrijven. Waarbij als uitgangspunt geldt dat het aanbod van rechtszaken in de zeven vestigingen gehandhaafd blijft."

Het CDA, de partij die het kabinet opriep de bezuinigingen terug te draaien, is verheugd met het besluit. Kamerlid Peter Oskam: "Het is heel goed dat er nu zekerheid is dat alle 32 rechtbanken in NL volwaardig openblijven. Dit bevordert de toegang tot de rechtspraak voor burgers en zorgt voor behoud van werkgelegenheid in regio's die dit hard nodig hebben."

Ook D66 is tevreden: "Door deze beslissing blijft het nu dus ook voor mensen buiten de Randstad mogelijk om dichtbij hun recht te halen", zegt Kamerlid Judith Swinkels.