Oud-senator Gerrit Holdijk van de SGP is overleden. Dat heeft een woordvoerder van de partij maandag bevestigd. 

Hij overleed afgelopen nacht.

Holdijk vertrok dit jaar uit de Eerste Kamer, waar hij in 1986 voor het eerst plaatsnam. Ankie Broekers-Knol, voorzitter van de Eerste Kamer, prees de SGP-senator bij die gelegenheid als een constante factor en wees op zijn nuchterheid toen hij onder het kabinet Rutte-ll ineens een politiek belangrijke positie innam en kabinetsvoorstellen 'Holdijk-proof' moesten zijn.

Holdijk heeft zich decennia lang met enorm plichtsbesef ingezet voor de SGP, aldus Kees van der Staaij, fractieleider van de SGP in de Tweede Kamer. Volgens Van der Staaij paste het senatorschap goed bij Holdijk die hij typeert als bedachtzaam, onverstoorbaar en ook veelzijdig, praktisch en politiek betrokken.

Algemeen belang

''Het algemeen belang van het gehele volk dienen vanuit een beginselvaste overtuiging. Die uitspraak van hem typeert waar hij voor stond'', aldus Van der Staaij.

In 2001 maakte Holdijk een ongebruikelijk statement tegen het mond-en-klauwzeerbeleid van toenmalig Landbouwminister Laurens Jan Brinkhorst (D66) door weg te blijven bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Brinkhorsts dochter Laurentien met prins Constantijn. Holdijk wilde per se voorkomen dat hij Brinkhorst de hand zou moeten schudden.