Ondanks de hervatte onderhandelingen met Turkije over toetreding van het land tot de EU zien veel politieke partijen die kans alleen maar slinken. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

De gesprekken over toetreding zijn onderdeel van een migratieakkoord tussen de EU en Turkije van afgelopen weekeinde.

Turkije krijgt 3 miljard euro voor de opvang van Syrische vluchtelingen. In ruil daarvoor moet Turkije de grenzen naar Europa beter bewaken om te voorkomen dat enorme aantallen vluchtelingen doorreizen naar Europa.

Ook heeft Turkije dus afgedwongen dat de gesprekken over toetreding worden hervat. En dat terwijl er de laatste tijd verontrustende berichten zijn over de mensenrechten en persvrijheid in Turkije.

'Geen sprake'

De meeste partijen benadrukken dan ook dat er van snelle toetreding geen sprake kan zijn.

VVD-Kamerlid Bas van 't Wout: "De gesprekken lopen al vele jaren. Turkije moet aan criteria voldoen en daar scoren ze alleen maar slechter. EU-lidmaatschap is nog lang geen sprake van, als dat er al ooit van komt."

PvdA-Kamerlid Marit Maij benadrukt dat het akkoord niet kan betekenen dat de criteria voor toetreding worden versoepeld. "Wij willen geen haasje-over", aldus Maij.

Kritisch rapport

"Voor toetreding geldt dat er op geen enkele wijze gemarchandeerd mag worden met de geldende criteria", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

"De situatie op het gebied van mensenrechten, minderheden, rechtsstaat en persvrijheid is eerder achteruit dan vooruit gegaan. Er ligt een kritisch rapport van de Europese Commissie en dat rechtvaardigt geen EU-lidmaatschap."

CDA-Kamerlid Raymond Knops: "Toetreding is verder weg dan ooit wat ons betreft".

Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is er sprake van "koehandel". "Daar doet de SP niet aan mee. De toetreding is een op zichzelf staand vraagstuk", stelt hij.