Coalitiepartijen VVD en PvdA willen een fonds om omstreden kunstprojecten te ondersteunen, om te voorkomen dat die niet door kunnen gaan vanwege hoge beveiligingskosten.

Dat laten zij weten aan de NOS.

De partijen willen een miljoen euro uittrekken voor het fonds. Het gaat bijvoorbeeld om lezingen en debatten niet door kunnen gaan vanwege hoge beveiligingskosten.

Volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch moet het met het geld mogelijk zijn om bijvoorbeeld beveiligingspersoneel of detectiepoortjes in te zetten.

'Ongewenst'

Het geld moet ook beschikbaar komen voor culturele evenementen met "ongewenste gedachten". Politici en haatpredikers zijn wel uitgesloten van het fonds.

"We willen niet dat organisatoren uit angst afzien van culturele evenementen", aldus VVD-Kamerlid Michiel van Veen. "Dan moet de politiek over de brug komen met geld."

Monasch: "Ze moeten in alle vrijheid, zonder zelfcensuur, zonder dat ze bang zijn, hun programma kunnen maken en dus moet je ze ondersteunen door ze beveiliging aan te bieden".

De Kamerleden noemen de lezing van cartoonist Kurt Westergaard in De Balie als voorbeeld. Eerder dit jaar gaf het debatinstituut volgens directeur Yoeri Albrecht "tienduizenden euro's" uit aan beveiliging. 

Maandag debatteert de Kamer met minister Jet Bussemaker (Cultuur) over de cultuurbegroting voor 2016.

Beeldende kunst

De coalitiepartijen willen daarbij ook extra geld beschikbaar maken voor beeldende kunst in gemeenten en op het platteland (6,5 miljoen). Ook komt er 2,5 miljoen voor festivals "om nieuwe programmamakers en ontwikkelingen meer ruimte te bieden".

Verder willen VVD en PvdA onder andere meer geld voor jonge starters in de cultuur en voor de toporkesten. 

Het extra geld (13,5 miljoen in totaal), vinden zij onder andere door geld uit het Gemeentefonds hiervoor te gebruiken.