Oppositiepartijen D66 en SP willen duidelijkheid over de Amerikaanse drone-aanvallen en de rol van Nederland hierin. De aanleiding voor de oproep aan het kabinet is de rechtszaak van twee Somalische drone-slachtoffers tegen de Nederlandse staat.

Dat meldt de Volkskrant maandag.

De twee Somaliërs werden in januari 2014 geraakt door een Amerikaanse raket die eigenlijk bedoeld was voor Al Shabaab-leider Ahmed Godane.

Bij de aanval verloor een van de mannen zijn beide dochters. Ook verloor hij zijn been en werden hun veestapels grotendeels verwoest. Twee Nederlandse advocaten staan hen bij.

Onschuldig

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat de regering scherper toe ziet op het gebruik van Nederlandse inlichtingen. "Bij deze drone-aanvallen vallen zoveel onschuldige burgerslachtoffers," aldus Van Bommel in de krant. 

"Als wapens geen onderscheid kunnen maken tussen strijders en niet-strijders, zijn ze illegaal. Zo lang dat niet is opgelost, zou je een moratorium op drones moeten hebben."

Ook D66-Kamerlid Wassila Hachchi  wil dat "Nederland geen inlichtingen deelt als ze gebruikt worden voor targeted killings (liquidaties), waarbij bovendien niet het maximale wordt gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen."