Het kabinet maakt nog voor dit jaar 350 miljoen euro vrij voor de opvang van vluchtelingen. Voor 2016 gaat het om een bedrag van 400 miljoen. 

Dat laat minister Dijsselbloem van Financiën vrijdag weten.

De bedragen worden deels opgebracht via het budget dat is uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking. Dat is gekoppeld aan de omvang van de Nederlandse economie en doordat die groeit, is het ontwikkelingsbudget in euro's ook hoger. Het overige geld komt van de nog niet uitgegeven budgetten van andere ministeries.

Behalve de bedragen voor de opvang van asielzoekers in het eerste jaar, kosten de afspraken, die het kabinet eerder op de dag heeft gemaakt met provincies en gemeenten, ook extra geld. Dat gaat om 187 miljoen euro. De financiële dekking daarvoor gaat Dijsselbloem in het voorjaar vinden.

Dijsselbloem had het budget voor de opvang van asielzoekers eerder dit jaar al verhoogd naar 835 miljoen euro. Maar ook dat blijkt dus ruim onvoldoende. Door de enorme instroom van vluchtelingen houdt het kabinet dit jaar en volgend jaar rekening met een totaal van 58.000 nieuwe asielzoekers.

Bekijk een verklaring van Dijsselbloem:

Kabinet maakt dit jaar 350 miljoen vrij voor opvang vluchtelingen
Kabinet maakt dit jaar 350 miljoen vrij voor opvang vluchtelingen

Bedreiging

Die toename van het aantal vluchtelingen kent echter wel een grens, zo bleek uit de woorden van Dijsselbloem. Hij hekelt het feit dat de EU-lidstaten er maar niet in slagen om de Europese buitengrenzen te verstevigen en vluchtelingen eerlijk over de lidstaten te verdelen.

Het gevolg is dat de asielzoekers doorreizen naar landen als Duitsland, Nederland en Zweden waar de voorzieningen goed geregeld zijn en dat kan op termijn een gevaar voor de verzorgingsstaat zijn, zei Dijsselbloem. "Als er geen Europese oplossingen komen, moet ook Nederland maatregelen treffen om samenleving te beschermen", aldus de minister.

Nieuwe zone

Hoewel het niet zijn voorkeur heeft, sluit hij niet uit dat een beperkte Europese groep landen tot een nieuwe zone komen waarbinnen vrij kan worden gereisd en waar de buitengrenzen wel streng worden bewaakt.

In die kern zitten de landen "die in de asielcrisis de zwaarste lasten dragen, omdat bij hen de meeste vluchtelingen opvang krijgen. Het gaat om Zweden, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland. We zitten in dezelfde situatie en proberen zo nauw mogelijk samen te werken", aldus Dijsselbloem vrijdag in een interview met een aantal internationale media, waaronder De Tijd en Handelsblatt.

"Sommige landen zeggen nu: 'Het is niet ons probleem. Het is het uwe. Veel geluk ermee.’ Dat zet onze solidariteit onder zware druk."

Van een dreigement naar de landen die volgens Dijsselbloem niet willen meewerken is echter geen sprake. "Het is een oproep om samen te werken", aldus de minister.