De VVD wil de nieuwe regels voor flexwerkers binnen een half jaar na invoering alweer aanpassen. Ze zouden mensen eerder aan een vast contract moeten helpen, maar het werkt niet.

Vooral seizoenwerkers met tijdelijke contracten zijn de dupe, zegt VVD-Tweede Kamerlid Anne Mulder vrijdag tegen het AD. Zij zitten gedwongen langer thuis omdat ze pas na zes maanden weer een nieuw contract kunnen krijgen. Eerder was dat drie maanden.

Op bijvoorbeeld campings zit een vast contract er vaak niet in omdat er in de wintermaanden geen werk is voor receptionisten en schoonmakers. Bij sportclubs en tuinders zijn er vergelijkbare problemen. Op basisscholen kunnen invalkrachten pas na zes maanden weer worden ingezet. Bij plotselinge ziekte is het moeilijk een vervanger te vinden.

Ook oppositiepartij CDA eist maatregelen. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Heerma leiden de regels in de seizoensarbeid tot bizarre gevolgen: bedrijven die gaan inkrimpen en personeel dat onnodig op straat komt te staan. "De belofte van een vast contract verwordt tot de zekerheid van ontslag."