Bij de verbouwing van de Tweede Kamer moet de indeling van de vergaderzaal anders.

Dat wil D66-leider Alexander Pechtold, zo zegt hij tegen De Telegraaf.

Volgens hem kan het debat levendiger door Kamer en kabinet dichter bij elkaar te plaatsen.

"Denk aan hoe de Eerste Kamer eruitziet. Vroeger zag de Tweede Kamer er qua opstelling ongeveer net zo uit als de senaat, en volgens D66-oprichter Van Mierlo kon je toen 'het zweet ruiken' bij het kabinet", stelt hij. "Nu ruik ik alleen hoogpolig tapijt." 

Ook kijkt Pechtold naar de indeling van het Britse Lagerhuis. Hier zitten coalitie en oppositie direct tegenover elkaar.

Meer dan indeling

VVD-Kamerlid Ton Elias, voorzitter van de commissie die zich vanuit de Kamer over de grootschalige verbouwing van het Binnenhof buigt, wijst er vrijdag bij Goedemorgen Nederland op dat het om meer gaat dan de indeling.

"Het heeft te maken met de Kamerleden zelf. Die moeten het debat levendiger maken", aldus Elias. "In de Kamer heerst de sfeer van een sociëteit van gezellig onder elkaar. Debatten moeten beschaafd, maar wel stevig op de inhoud. Het gaat nu te ambtelijk, met allerlei afkortingen. Gewoon Nederlands praten graag."

Minister Stef Blok (Rijksdienst) presenteerde onlangs zijn plan om het Binnenhof 5,5 jaar dicht te gooien voor de verbouwing van 475 miljoen euro. De optie waarbij het Binnenhof open zou kunnen blijven zou 13 jaar verbouwen betekenen en duurder zijn.

Vanuit de Kamer en vanuit experts is echter veel kritiek op het besluit van Blok. Volgens critici moet het sneller en goedkoper kunnen.