President Petro Porosjenko van Oekraïne doet een beroep op de solidariteit van Nederland bij het komende referendum over nauwere samenwerking met zijn land. 

Hij hoopt dat de Nederlanders zich net zo solidair zullen tonen als de Oekraïeners na het drama met vlucht MH17.

Porosjenko zei dit donderdagmiddag in Den Haag na zijn bezoek aan premier Mark Rutte in het Catshuis. Het is voor het eerst sinds zijn aantreden vorig jaar dat hij Nederland bezoekt.

Hij benadrukte dat de beoogde overeenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie niets te maken heeft met een lidmaatschap van de EU. "Het gaat om democratie, om vrijheid en anticorruptie. Daar kan toch niemand tegen zijn?", zo stelde hij.

Laatste afscheid SU

De president weigerde een stemadvies te geven. Maar hij zei het idee te "haten" dat iemand de democratie of een referendum zou gebruiken tegen Oekraïne.

Volgens hem is de zogenoemde associatie-overeenkomst die de EU vorig jaar sloot met Oekraïne "extreem belangrijk" voor de 45 miljoen inwoners van de voormalige Sovjetrepubliek. "Het is het laatste afscheid van de Sovjetunie."

Video: Volgens Porosjenko komt het associatieverdrag er sowieso

Porosjenko: 'Associatieverdrag komt er'
Porosjenko: 'Associatieverdrag komt er'

Afspraken

Porosjenko zei verder dat het referendum op 6 april het associatieverdrag niet zal stoppen. Hij wees erop dat een vrijhandelsakkoord deel uitmaakt van de afspraken. Hij noemde dat een "unieke kans" voor bedrijven in Nedelrand, de EU en Oekraïne op actief te zijn op elkaars "enorme" markten. Dat is ook goed voor het Nederlandse volk, aldus de president.

Het referendum is een inititatief van actiecomité Geenpeil, dat het verdrag een eerste stap vindt naar EU-lidmaatschap van Oekraïne en daarom een raadgevend referendum eiste. 

Voordat het verdrag in werking kan treden is het noodzakelijk dat alle Europese lidstaten het verdrag hebben geratificeerd. Naast Nederland, hebben ook  België, Italië, Griekenland en Cyprus dat ook nog niet gedaan.