Grote mbo’s moeten opgesplitst worden in kleinere delen, zogenoemde mbo-colleges. De scholen met meer dan vijfduizend studenten, dat zijn er tientallen, moeten vanaf komend jaar kleinschaliger worden.

Maar wel onder de vlag van de grote instelling. Dat wil minister Jet Bussemaker (Onderwijs). In een brief aan de Tweede Kamer doet ze donderdag haar plannen uit de doeken.

Grote mbo’s, soms zelfs met meer dan twintigduizend studenten, kunnen onpersoonlijke onderwijsfabrieken zijn. De minister wil dat mbo-instellingen herkenbaarder worden voor zowel studenten, ouders, docenten en het regionale bedrijfsleven.

"Je studeert bijvoorbeeld niet aan het ROC van Amsterdam, maar aan het zorgcollege. Of je hebt je diploma gehaald aan het techniekcollege", zegt een woordvoerder van het ministerie.

Geen nummer

Een mbo'er moet zich volgens Bussemaker geen nummer voelen in een grote logge organisatie waar hij of zij anoniem door de gangen loopt.

De plannen moeten komend jaar doorgevoerd worden, vanaf 2017 gaat het meetellen in de kwaliteitsbeoordeling van mbo’s.

'Onaangenaam verrast'

De MBO-scholen zijn "onaangenaam verrast" over het plan van Bussemaker. "De scholen zijn niet betrokken bij haar plannen en er is dan ook geen draagvlak voor", zegt Jan van Zijl, voorzitter van de brancheorganisatie van onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs NBO Raad.

Volgens Van Zijl baseert de minister zich niet op feiten. "Feit is dat onderzoek zegt dat onderwijskwaliteit geen verband houdt met de grootte van een gebouw of de omvang van een stichting. Dat is niet zo in het mbo, niet in het hbo en overigens ook niet in het wo", stelt de voorzitter.

Reacties Kamer

Ook in de Kamer klinken kritische geluiden. "Menselijke maat klinkt goed. Maar brengt afgedwongen organisatieverandering ons beter onderwijs? Veel vragen nog!", twitterde VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas. D66 is ronduit negatief. Volgens die partij verandert er voor studenten niets en worden de scholen alleen op papier kleiner. 

Volgens het CDA'er Michel Rog was het beter geweest als de minister "van onderop kleinschaligheid, keuzevrijheid en eigen identiteit voor scholen had gestimuleerd". Ook de SP is niet tevreden.