Het kabinet praat vrijdagochtend in Den Haag met vertegenwoordigers van gemeenten en provincies over de opvang van vluchtelingen en illegalen. 

Het is de bedoeling om een alomvattend akkoord te sluiten. Dat heeft een woordvoerder van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) woensdag laten weten.

Aan tafel bij premier Mark Rutte zitten VNG-voorzitter Jan van Zanen en een vertegenwoordiger van het IPO (Interprovinciaal Overleg).

Ook vicepremier Lodewijk Asscher, de ministers Stef Blok (Wonen), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zijn erbij. Het overleg vindt plaats voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad.

Woningen

Op de agenda staat onder meer het aantal sociale huurwoningen dat voor vluchtelingen met een verblijfstatus beschikbaar moet komen. Het is de bedoeling om 3500 (prefab-) woningen of omgebouwde kantoorruimtes klaar te maken, waar per voorziening vier asielzoekers met een verblijfsstatus terecht kunnen.

Dat zou 14.000 vluchtelingen onderdak bieden. Omdat ze samenwonen krijgen ze waarschijnlijk niet hun volledige bijstand en huurtoeslag. Dat geld wordt ingezet om de kosten van de extra opvang te dekken. Verder wordt er gesproken over de noodopvang voor net binnengekomen asielzoekers, waarbij mensen hooguit 72 uur op één plek worden opgevangen.

Er zal ook gesproken worden over de opvang van illegalen in de 'bed-bad-broodregeling'. Rechters doen daarover donderdag nog in twee zaken uitspraak.