De VVD vraagt de oppositie er vertrouwen in te hebben dat het extra geld voor de Justitiebegroting goed zal worden besteed.

Dat zei VVD-Kamerlid Foort van Oosten woensdag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

De oppositie toonde zich tijdens het debat niet tevreden met het extra geld voor het geplaagde ministerie. Volgens de SP blijft de begroting "een grote gatenkaas". Het CDA blijft zorgen houden.

Extra geld

Na aanhoudende kritiek van de oppositie kondigde het kabinet vrijdag aan structureel 250 miljoen euro extra uit te trekken voor het departement. 

Ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hopen hiermee de oppositie zover te krijgen de begroting goed te keuren. Dat is nodig, omdat de coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

'Zwarte gaten'

Oppositiepartijen SP, CDA en D66 zijn nog niet zover, zo blijkt woensdag tijdens het debat. De partijen zijn blij dat er extra geld naar het ministerie gaat, maar hebben vragen over hoe dat geld precies besteed zal worden.

Zo zullen er investeringen gedaan worden in de politie, maar is het de oppositie niet duidelijk hoeveel geld er naar het slepende cao-conflict gaat en hoeveel er uiteindelijk overblijft voor de kwaliteitverbetering bij de politie.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold vertoont de begroting "zwarte gaten" en hij hekelt het feit dat er gedebatteerd wordt over een begroting waarbij niet duidelijk is hoe het geld exact verdeeld wordt. "Hoe kunnen we instemmen zonder goede inschatting van de kosten?" vroeg Pechtold.

CDA-Kamerlid Oskam: "Het is onduidelijk hoe, wanneer en met welk bedrag de Nationale Politie wordt versterkt." Ook de PVV in ontevreden over de begroting en zal hoe dan ook niet instemmen. 

VVD-Kamerlid Van Oosten vroeg de Kamer de nadere invulling van de investering af te wachten en er vertrouwen in te hebben dat het extra geld op de juiste plek terecht zal komen.