Het Openbaar Ministerie heeft geen bevoegdheid om de Nederlandse Staat en premier Mark Rutte te vervolgen voor het huidige asielbeleid. Begin november deed Tweede Kamerlid Joram van Klaveren namens zijn partij VNL hiervan aangifte.

Het OM schuift die aangifte nu terzijde. 

"De Staat geniet namelijk strafrechtelijke immuniteit en de minister-president daarmee ook, omdat hij optreedt namens de Staat en niet als privépersoon", aldus het OM.

VNL stelde onder meer dat de Staat handelt in strijd met de wet door het huidige aantal asielzoekers toe te laten, waarmee Nederland zich houdt aan afspraken die in Europees verband zijn gemaakt.

Bram Moszkowicz

Partijleider van VNL Bram Moszkowicz kondigde de aangifte begin november aan. De oud-advocaat zette in op twee artikelen uit het Wetboek van Strafrecht die volgens hem worden overtreden, artikel 99 en 104.

In artikel 104 gaat het om het opnemen, verbergen of voorthelpen van de vijand, in een tijd van oorlog. ''Nederland neemt Syrische asielzoekers op, daar zitten mogelijk IS-jihadisten tussen. Het kabinet brengt Nederland daarmee niet alleen in gevaar maar maakt zich bovendien schuldig aan een strafbaar feit'', aldus Moszkowicz in een eerdere verklaring. 

Verder vindt hij dat het wetsartikel wordt overtreden waarin wordt gesteld dat een persoon die een aan hem opgedragen onderhandeling opzettelijk ten nadele van de staat voert, strafbaar is. Hiermee doelde Moszkowicz op Mark Rutte.

''Hiervan is sprake gezien het resultaat van de door premier Mark Rutte gevoerde onderhandelingen met de overige EU-lidstaten over de verplichte herverdeling van duizenden asielzoekers in Nederland".

Strafrechtexperts meldden eerder al dat de aangifte van VNL "geen schijn van kans" zou maken.