De Tweede Kamer wil dat het Nederlandse leger een grotere rol gaat spelen bij de bewaking van de grenzen van de Europese Unie en de bestrijding van mensensmokkel.

Een motie van VVD en CDA waarin het kabinet wordt opgeroepen de krijgsmacht een "substantiële en langdurige bijdrage" hieraan te laten leveren, kreeg dinsdag de steun van een meerderheid van de Kamer.

De bewaking van de grenzen van de EU is een groot probleem. De afgelopen maanden zijn honderdduizenden mensen uit vooral Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan naar Europa gekomen. De controle op de vluchtelingen en migranten is beperkt. Volgens de motie brengt dit ernstige veiligheidsrisico's met zich mee voor ons land "onder andere in de vorm van terroristische aanslagen".

Nederland helpt al mee met de bewaking van de Europese buitengrenzen. Volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) eind mei in de Kamer is ons land dit jaar opnieuw een van de grootste leveranciers van mensen voor de operaties van Frontex, de Europese grensbewakingsorganisatie. Het gaat vooral om personeel van de marechaussee.

Frontex

Begin deze maand bood het kabinet nog 35 man extra aan aan Frontex. Daarmee komt het totaal dit jaar boven de 150. Verder bestond de bijdrage uit onder meer een kustwachtvliegtuig. En volgend jaar zomer gaat de marine een patrouilleschip leveren voor de bewaking van de grenzen in de Middellandse Zee, zei minister Jeanine Hennis (Defensie) onlangs.