De VVD wijst het nieuwe klimaatplan van coalitiepartner PvdA op alle fronten af. Het zou Nederland armer maken en de wereld warmer.

Dat zegt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag.

De doelstellingen van het nieuwe wetsvoorstel van PvdA en GroenLinks zijn onrealistisch, aldus de VVD'er. De twee partijen willen onder meer dat de uitstoot van kooldioxide in 2050 met 95 procent is verminderd ten opzichte van het niveau van 1990 en dat in 2050 alle energie duurzaam is.

Nederland is een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld, "maar we moeten niet overdrijven", stelt Zijlstra. Bedrijven die nu nog heel milieuvriendelijk produceren, zoals Hoogovens, zouden zich anders gedwongen kunnen zien de grens over te steken, vreest de liberaal.

"Als wij heel veel meer zouden doen, zou de wereld daar niks van merken", zo benadrukt Zijlstra verder. Nederland is immers verantwoordelijk voor slechts 0,4 procent van de uitstoot.

Parijs

Zijlstra verwijst ook naar de klimaattop in Parijs, die op 30 november begint. "Wat er in Parijs op tafel ligt, gaat veel minder ver."

Volgens hem is het verstandiger als iedereen in Nederland zich aan het Energieakkoord houdt dat (milieu-)partijen, bedrijven en overheid hebben gesloten. Van steeds nieuwe hogere eisen "wordt iedereen gek en dan eindig je op een gegeven moment met geen beleid."