Regeringspartij PvdA wil alle Nederlandse kolencentrales binnen tien jaar sluiten.

PvdA-Kamerlid Jan Vos bevestigt berichtgeving daarover bij de NOS.

Vos noemt het "een dure plicht aan de generaties na ons". "We moeten minder CO2 uitstoten, zodat we ons klimaat niet verpesten", zegt hij tegen de nieuwszender. 

De PvdA stelt dat er voldoende schonere gascentrales zijn die het kunnen overnemen. Maar het extra gas dat vervolgens nodig is, moet volgens Vos vanwege aardbevingsgevaar niet uit Groningen komen. 

De partij ziet gas uit Noorwegen als alternatief. Het land zou voldoende gas hebben om Nederland tot 2035 van elektriciteit te voorzien. De PvdA denkt dat het sluiten van de kolencentrales 80 eurocent per gezin per maand zal kosten. Vos probeert steun voor zijn plan te vinden bij andere partijen in de Tweede Kamer.

Wetsvoorstel

In een wetsvoorstel dat de PvdA maandag samen met GroenLinks indient staat tevens dat in 2050 de uitstoot van kooldioxide (CO2) verminderd moet zijn met 95 procent. De energievoorziening moet in 2050 voor de volle 100 procent duurzaam zijn. Het wetsvoorstel is ingediend door de fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks).

Het is zeer uitzonderlijk dat fractievoorzitters een initiatiefwetsvoorstel indienen, helemaal als zij zowel van de oppositie als van een regeringspartij zijn. Samsom en Klaver maakten hun initiatief maandag bekend in het tv-programma Pauw.

In hun voorstel maakt het kabinet elk jaar een klimaatbegroting met wettelijke doelen voor CO2-uitstoot, energiebesparing en duurzame energie. In 2030 moet de CO2-uitstoot 50 procent lager liggen dan in 1990, het jaar van de 'Kyoto-afspraken'.

VVD

Coalitiepartner VVD ziet het plan niet zitten. Kamerlid André Bosman (VVD) vindt dat Nederland al goed op weg is met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Hij vindt dat Nederland daar niet in moet doorslaan.

Deze partij gaat ervan uit dat het sluiten van de centrales een kostenpost van 800 miljoen euro per jaar oplevert. Bovendien zouden ze nodig zijn om de levering van elektriciteit zeker te stellen.

Eerder riep een aantal hoogleraren het kabinet in een brief op om alle elf werkende kolencentrales in Nederland te sluiten. In de nacht van zondag op maandag is de brief door Trouw gepubliceerd.  Bosman noemde deze oproep "een goedkoop verhaal".

Partijen als D66 en GroenLinks pleitten eerder al voor het langzaamaan sluiten van alle kolencentrales. De Tweede Kamer debatteert dinsdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) over de klimaattop.

Na de uitspraak van de rechter in een klimaatzaak afgelopen juni heeft het kabinet opdracht gegeven te onderzoek welke maatregelen goed zijn voor het nog verder terugdringen van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Het sluiten van kolencentrales is daarbij één van de opties.