De VVD heeft de toorn opgewekt van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) omdat de regeringspartij niet wil instemmen met uitbreiding van de bevoegdheden van het Internationaal Strafhof (ICC).

Het is de bedoeling dat het Strafhof in Den Haag straks ook 'agressie' mag vervolgen. "Een van de meest erge misdaden die er bestaan", aldus Koenders donderdagavond in de Kamer.

Volgens de minister is de coalitiegenoot binnen een jaar volledig van mening veranderd over het onderwerp. "En zonder een tegenargument te horen!" Ook een compromisvoorstel kon de VVD niet overtuigen. Volgens de partij functioneert het Strafhof onvoldoende en is de definitie van 'agressie' te vaag.

Door de tegenstem van de liberalen dreigt de Kamer niet in te stemmen met ratificatie. Het CDA is namelijk ook tegen en de PVV vindt het Strafhof sowieso overbodig. De PvdA, D66 en de SP steunen het kabinet.

Geloofwaardig

Het wordt volgens de bewindsman voor de regering "erg moeilijk" om "internationaal geloofwaardig" te blijven als de Kamer tegen stemt. De betrouwbaarheid van ons land in internationale onderhandelingen staat op het spel, waarschuwde hij.

Volgende week stemt de Kamer over het wetsvoorstel.