Nederland wil wapens en munitie gaan leveren aan de Koerdische strijders (peshmerga's) in Noord-Irak in de strijd tegen terreurgroep IS. 

Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer. "We gaan hier actief naar kijken."

Omdat er risico's aan dergelijke steun kleven, wil hij dit samen met de Duitsers gaan doen. Die leverden al eerder zware wapens aan de peshmerga's. Koenders heeft nog niet met Berlijn overlegd. Hoeveel geld er voor de hulp wordt uitgetrokken, wil de minister niet zeggen.

Hij wil de Koerden gaan helpen omdat die steeds meer in het offensief gaan tegen IS. Onlangs veroverden ze al de stad Sinjar. "Ze hebben al een heleboel verbruikt en op een gegeven moment zijn wapens en munitie op." Een ruime meerderheid in de Kamer is voorstander van wapenhulp aan de Iraakse Koerden.

Bermbommen

Tot dusver weigerde het kabinet wapens en munitie te leveren aan de peshmerga's. Wel wordt er materiaal gegeven om bermbommen op te sporen en krijgen Koerdische strijders een basistraining van Nederlandse militairen. En vorig jaar stuurde Nederland ook duizend helmen en scherfvesten.

Verder wordt IS in Irak bestreden door Nederlandse gevechtsvliegtuigen. In Syrië zullen de vier F-16's nog niet actief worden omdat het niet doeltreffend is, zei Koenders. "Pas als het effectief is gaan we het doen", verklaarde de PvdA-minister. Dat is tegen de zin van coalitiepartner VVD. Haal de beperking van vliegen boven Syrië weg, zei Han ten Broeke.

Voedselpakketten

Ook de gematigde Syrische gewapende oppositie in Syrië krijgt opnieuw steun. Eerder is hier 3 miljoen euro voor uitgetrokken. Dat ging onder meer naar voedselpakketten, medische kits, kleding en communicatiemiddelen. Die hulp was volgens Koenders "zeer succesvol".

Het kabinet wil nu 10 miljoen uittrekken voor deze strijdgroepen. Welke partijen non-militaire steun krijgen, blijft geheim. Met de hulp moet voorkomen worden dat ze verder in de verdrukking raken en dat strijders zich uiteindelijk aansluiten bij terroristische organisaties zoals Islamitische Staat en Jabhat al-Nusra.