Als het aan de VVD ligt, moet het vrijwillig uitreizen en verblijven in gebieden die terroristen in handen hebben strafbaar worden gesteld. Dit moet het mogelijk maken om terugkerende jihadgangers op te pakken en te vervolgen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra riep het kabinet hier donderdag in een motie toe op, in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs. Het CDA en SGP steunen de oproep van de VVD.

Het is Zijlstra een doorn in het oog dat terugkerende jihadisten uit Syrië en Irak, die hebben meegevochten met IS, niet preventief kunnen worden vastgezet. Zijlstra noemt deze groep terugkeerders een "bedreiging voor de Nederlandse samenleving".

Hij wil dat de veiligheidsdiensten de juridische middelen krijgen om elke teruggekeerde jihadist aan te houden, te verhoren en te vervolgen.

Het gaat Zijlstra specifiek om jihadisten die zich vrijwillig melden in IS-gebied. Er zou een uitzondering moeten worden gemaakt voor bijvoorbeeld journalisten.

Bezwaren

Volgens minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) kleven er te veel juridische bezwaren aan het voorstel. Het kabinet heeft eerder onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid van de strafbaarstelling het vrijwillig verblijven in terroristisch gebied. Daaruit bleek dat het moeilijk is om aan te tonen dat uitreizigers daadwerkelijk deel hebben uitgemaakt van een terroristische organisatie.

Er is nu sprake van een gebiedsverbod, een meldplicht en een uitreisverbod. Volgens Van der Steur is dat voldoende.

De Kamer stemt volgende week dinsdag over de motie.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds

Lees hier het liveblog over het Kamerdebat terug