De NS gaat alles uit de kast te halen om te voorkomen dat er ondanks een tekort aan materieel volgend jaar te weinig treinen rijden. Het spoorbedrijf heeft toegezegd te kijken of dat mogelijk is.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Spoor) donderdag in de Tweede Kamer na een gesprek met NS. Met die toezegging is het probleem nog niet opgelost, erkent de bewindsvrouw.

Wel wordt er alles aan gedaan om te voorkomen dat treinreizigers de dupe worden. Het wordt volgend jaar "echt ellendig als we niets doen", aldus Dijksma.

Het tekort aan treinen op bepaalde trajecten ontstaat doordat de NS verouderd materieel afdankt.

Het gaat om de zogenoemde Mat '64-treinen met ongeveer vijfduizend zitplaatsen. Voor die treinen, die ruim vijftig jaar oud zijn, zijn niet meer voldoende reserveonderdelen. De vervangende treinen worden pas eind volgend jaar geleverd.

Geen rampjaar

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland benadrukte de noodzaak te voorkomen dat 2016 een "rampjaar" wordt door een tekort aan treinen.

GroenLinks-parlementariër Liesbeth van Tongeren uitte de vrees dat door aanhoudende problemen met overvolle treinen openbaar vervoer aan populariteit kan verliezen.