Als premier Mark Rutte blijft volhouden dat Nederland in oorlog is met IS, dan moet hij daad bij het woord voegen en extra geld vrijmaken voor Defensie, Veiligheid en Justitie en de Nederlandse inzet in de strijd tegen IS uitbreiden naar Syrië.

Dat zei CDA-leider Sybrand Buma donderdag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs. 

"Een premier die het woord oorlog gebruikt heeft de dure plicht om Defensie te versterken", zei Buma. Een dag na de aanslagen in Parijs zei Rutte in een eerste reactie dat Nederland in oorlog is met IS. 

Buma: "Terreur bestrijden betekent ook genoeg geld voor de veiligheidsketen." Het kabinet heeft extra geld vrijgemaakt voor Defensie en het lijkt erop dat Veiligheid en Justitie ook meer krijgt. Maar dat is volgens Buma niet voldoende. Het extra geld voor Defensie noemt hij "een fooi" en het extra budget kan volgens Buma de bezuinigingen niet eens herstellen. 

Ook de SP en ChristenUnie willen meer geld voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. SP-leider Emile Roemer: "Door onderbezetting bij de politie wordt radicalisering en extremisme niet gezien. Wanneer komt kabinet met extra geld voor de politie en rechterlijke macht?" Komt er geen extra geld vrij, dan zal de 

Rutte wees Buma erop dat het CDA-minister Hans Hillen was die fors bezuinigde op de krijgsmacht. Het is VVD-minister Jeanine Hennis die weer investeert in defensie, zei de premier. Buma herinnerde Rutte eraan dat die bezuinigingen zijn doorgevoerd onder het kabinet Rutte I. 

Oorlogsverklaring

De CDA’er hekelt de verwarrende berichten uit het kabinet over de oorlogsverklaring. Vice-premier Lodewijk Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom namen het woord 'oorlog’ niet in de mond. Ook in de Kamerbrieven wordt er niet over een oorlog gerept, zei Buma.

Volgens Buma ontbeert het Rutte aan leiderschap in deze dagen van onzekerheid. De CDA-leider ziet dat moreel leiderschap wel hij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. “Hij kiest de juiste woorden en is standvastig tegen radicalisme. Hij verenigt moslim en christen zonder soft te zijn. De premier zou aan hem een voorbeeld moeten nemen.” 

"Een kabinet dat het niet eens kan worden over het woord oorlog zaait verwarring en onzekerheid in plaats van duidelijkheid en standvastigheid", zei Buma. Hij vindt dat het kabinet na de oorlogsverklaring niet langer kan verdedigen dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen alleen nog maar boven Irak bombarderen, terwijl IS ook in Syrië dood en verderf zaait. Het CDA pleit er al langer voor om de bombardementen uit te breiden naar Syrië.

Rutte zei dat het een feitelijke constatering is dat Nederland in oorlog is met IS, omdat Nederland bombardeert in Irak. Omdat IS geen staat is, is er geen sprake van een oorlogsverklaring zoals dat voortvloeit uit de grondwet, zei Rutte. Dat betekent dat er ook geen juridische consequenties kleven aan de uitspraak.

Een uitbreiding van de Nederlandse militaire inspanningen naar Syrië is volgens de premier op dit moment niet verstandig. Vooral omdat de Russen nu ook boven Syrië vliegen. Wat nodig is, is dat er een gecoördineerde aanpak en politieke oplossing komt voor Syrië, zei de premier.

Doorgaan

Rutte riep Nederland op "gewoon plannen te maken voor aankomend weekend". De angst na aanslagen in Parijs "mag ons niet gijzelen", zei de premier. "Wij zijn met meer."

PVV-leider Geert Wilders vroeg de premier hoe Nederland nog veilig over straat kan, zolang teruggekeerde Syriëganger vrij over straat kunnen lopen. "Deze premier laat de terroristen vrij rond te laten lopen", aldus Wilders. 

Volgens Rutte maken de veiligheidsdiensten gebruik alle juridische middelen om teruggekeerde jihadisten goed in de gaten te houden. "Wij leven in een rechtstaat. Als er aanwijzingen zijn dat mensen een gevaar zijn voor de samenleving, pakken we ze aan en sluiten we ze op. Maar die aanwijzingen moeten er wel zijn", aldus de premier.

Volg hier het liveblog over het Kamerdebat