De oppositie eist extra geld voor de begroting van Veiligheid en Justitie. Anders kan het kabinet steun voor de plannen vergeten.

Dat eisen CDA, D66 en SP. Zij hebben de handen ineen geslagen, zo laten de partijen weten aan het AD en de NOS.

De coalitie is voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van in ieder geval een deel van deze partijen. De oppositiepartijen eisen 200 miljoen extra om de verslechterende veiligheidssituatie het hoofd te kunnen bieden.

Eerder deze week kwamen de coalitiepartijen al tot een akkoord over 200 miljoen extra, maar dit is volgens de oppositiepartijen onvoldoende.

Dit geld is volgens de partijen vooral om tegenvallers op te vangen, zoals de politie-cao en het sneuvelen van bezuinigingsvoorstellen in de Eerste Kamer.

"Onze veiligheid staat onder druk. En we zien overal dat politie en justitie de taak niet aankunnen. Dan moet het kabinet handelen", aldus CDA-leider Sybrand Buma.

"Er moet minstens 200 miljoen bij anders kan het CDA de begroting niet steunen."

Gatenkaasbegroting

Alexander Pechtold (D66): "Iedereen roept dat veiligheid belangrijk is. Dan moet je geen rammelende gatenkaasbegroting hebben bij justitie".

SP-leider Emile Roemer sluit zich daarbij aan. "Heel oppositiebreed is het duidelijk dat als het geld er niet komt dat we met zijn allen tegen de begroting zullen stemmen."

Een woordvoerder van D66 laat aan NU.nl weten dat het er nu vooral om gaat om duidelijkheid te krijgen over de dekking van alle gaten in de begroting door de eerdergenoemde tegenvallers. Volgens hem is dit nu volstrekt onduidelijk.

Parijs

Donderdag debatteert de Kamer met het kabinet over de aanslagen in Parijs. Mogelijk dat de partijen hier hun voorstel al indienen.

In hun Kamervragen aan het kabinet vragen SP, CDA en D66 om voor vrijdagmiddag 12 uur duidelijkheid te verschaffen aangezien volgende week de begroting van justitie ter behandeling op de agenda staat.

Als dit niet kan wordt mogelijk verzocht de behandeling van de begroting uit te stellen.

Belastingplan

Eerder deze week bleek al te weinig steun voor het Belastingplan. Hierdoor dreigt de lastenverlichting voor 2016 niet door te gaan.

De Telegraaf schrijft donderdag dat in de coalitie nagedacht wordt over het oversluizen van het geld dat daardoor overblijft richting de begroting van justitie.