Om zich voor te bereiden op de situatie dat er geen bedden meer beschikbaar zijn voor asielzoekers die zich in Nederland melden, onderzoekt het kabinet wat de mogelijkheden zijn om asielzoekers de straat op te sturen.

Dat meldt de NOS.

Mocht het zover komen dat er geen opvangplekken meer zijn voor de nieuwe asielzoekers dan zullen jonge gezonde mannen met een geldbedrag op zak op straat worden gezet.

Volgens de NOS zou het plan zowel bij de VVD als de PvdA worden afgewezen, maar binnen het kabinet wordt er serieus naar de scenario's gekeken.

Het plan is uitgewerkt door onder andere de politie, de IND, het COA en Dienst Vreemdelingenzaken. De politie waarschuwt ervoor dat rondzwervende asielzoekers voor grote onrust in de samenleving kan zorgen. Ook zouden de asielzoekers uit het oog van de autoriteiten kunnen verdwijnen en dat zonder dat zij geïdentificeerd zijn en hun vluchtverhaal is gecheckt. 

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) lijkt hiermee een signaal te sturen naar gemeenten die wel de beschikbare bedden hebben, maar door het ontbreken van politieke wil en maatschappelijk draagvlak de opvang niet beschikbaar stellen.

Nederland behoort tot nu toe tot een van de weinige landen waar asielzoekers niet op straat hoeven te slapen. Het valt echter niet te voorspellen hoe de vluchtelingenstroom zich de komende maanden zal ontwikkelen.

Met het noodscenario wil het kabinet zich in ieder geval voorbereiden op een situatie waar er asielzoekers op straat zullen moeten worden gezet.

In 60 seconden: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie door in60seconds.nl