Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met het Belastingplan, maar het is het kabinet niet gelukt om D66, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en 50plus achter het achter de belastingplannen te krijgen. ​

Het kabinet moet er nu serieus rekening mee houden dat het Belastingplan, dat 35.000 banen en een lastenverlichting van 5 miljard euro moet opleveren, daarmee op losse schroeven komt te staan. Dat blijkt woensdag uit de stemming over de belastingplannen voor 2016.

Lukt het niet om voldoende steun te vergaren, dan wacht miljoenen Nederlanders een onjuiste voorlopige aanslagen over de inkomstenbelasting 2016.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig om het Belastingplan en bijbehorende belastingverlaging van 5 miljard euro door de Eerste Kamer te loodsen. Daar heeft de coalitie van VVD en PvdA slecht 21 van de 75 zetels in handen.

Volgens Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zou de werkende Nederlander vervolgens een lastenverlaging variërend van 650 tot 1.500 euro voor tweeverdienersgezinnen mislopen.

Hoewel Wiebes na maanden onderhandelen, uren debatteren en uitstel van de stemmingen er nu serieus rekening mee moet houden dat zijn voorstel zal sneuvelen in de Senaat, blijft de staatssecretaris hoop houden. "Waarom zou het niet lukken? Ik moet gewoon doorstrijden, tot het allerlaatste moment", zei Wiebes na afloop van de stemming. "De telefoon staat nog altijd niet stil."

Kloof

Wiebes zou met gelegenheidscoalities van CDA, ChristenUnie en SGP of met het CDA en D66 aan voldoende steun in de Senaat komen. Maar ChristenUnie en SGP haakten vrijdag af, omdat het plan de kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners zou vergroten.

D66 liet dinsdag weten dat het plan te weinig banen creërt en niet vergroent. Het CDA staat wel achter de belastingplannen van Wiebes. Het kabinet komt dan nog steeds vijf zetels te kort voor een meerderheid in de Senaat. Een andere optie is steun van 50plus, OSF en PvdD.

Video: Wiebes vecht verder voor Belastingplan

Deur niet gesloten

De Eerste Kamer stemt op 15 december over het plan. Dat betekent dat het kabinet dus nog een aantal weken heeft om genoeg senatoren te vinden die zullen instemmen met het plan. Op steun van de SGP hoeft Wiebes ook in de Eerste Kamer te rekenen, zegt een woordvoerder van de partij. 

Andere Eerste Kamerleden boden het kabinet dinsdagavond nog ruimte voor onderhandelingen. Zo hield de Eerste Kamer-fractie van D66 de deur op een kier. Fractievoorzitter Thom de Graaf twitterde dat het Belastingplan in de lucht blijft hangen en dat het debat in de Senaat nog gevoerd moet worden.

Dat biedt de staatssecretaris hoop: "Dit was een Kamer, nu de volgende."